1515
BÖRSEN: POSITIV START PÅ VECKAN, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen startade veckan starkt med att notera ny toppnivå under förmiddagen. Ericsson steg på rekommendation medan H&M:s mindre än väntade försäljningstapp lyfte klädbolagets aktie.

Vid 13-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 2.182. Aktier för 8,3 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen.

H&M:s försäljning minskade mindre än vad analytikerna hade väntat sig under klädbolagets första kvartal i det brutna räkenskapsåret december till februari. Minskningen uppgick till 21 procent, samtidigt som försäljningen under perioden 1 till 13 mars ökade med 10 procent. Aktien steg 1,5 procent.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för Ericsson till köp från behåll. Telekombolagets aktie steg 2,9 procent till 116:50 kronor jämfört med bankens höjda riktkurs på 130 kronor (110).

Även Alfa Laval har uppmärksammats i positiv bemärkelse av analytiker i form av höjd riktkurs från Citi Investment Research som skruvat upp riktkursen till 350 kronor från tidigare 281 kronor. Aktien steg 1,4 procent till 275:60 kronor.

Högt upp i listan fanns även Tele2 och Evolution som steg 1,5-1,6 procent, medan Sandvik och Boliden var ner 0,8 och 0,6 procent.

Solenergiproducenten Etrion föll 8 procent efter rapport för det fjärde kvartalet där resultat efter skatt för kvarvarande verksamhet uppgick till -4,3 miljoner dollar (-5,6).

Bettingbolaget Leo Vegas förvärvar Expekt för 5 miljoner euro av Betclic Group. Nettospelomsättning för den förvärvade verksamheten uppgick under 2020 till 6,9 miljoner euro och verksamheten är lönsam. Aktien var vid lunchtid upp 3,8 procent.

Cellink har fått sin första publika blankare i form av hedgefondförvaltaren Linden Advisors med en kort position i medicinteknikbolaget på 0,64 procent. Aktien backade 2,8 procent.

Dagens rusning stod Mantex, som säljer lösningar baserade på en patenterad röntgenbaserad mätteknik för biomassa, för när aktien ökade 194 procent. Bolagets produkt Flowscanner har i en utvärdering visat sig kunna ge betydande kostnadsbesparingar hos en av Nordamerikas största massabrukskoncerner.

Mangold meddelade att intäkter och resultat för det första kvartalet 2021 ser redan nu ut att bli väsentligt högre än samma period föregående år. Stor efterfrågan på rådgivning och uppdrag som överstigit förväntningarna uppges ligga bakom lyftet, som i sin tur fick aktien att lyfta 13,6 procent.

Redeye har inlett bevakning av bud- och transportbolaget Urb-it med en värdering om 3:60 kronor per aktie i ett basscenario. Redeyes analyser är vanligen uppdragsanalyser. Aktien trycktes upp 7 procent till 2:70

Bland affärspressens analyser har Renewcell fått en säljrekommendation av Dagens industri som menar att värderingen blivit ohållbar. Aktien tappade 6 procent. Affärsvärlden menar att Storytel, som steg 0,9 procent, är köpvärd, medan Börsveckan rekommenderade köp i Bulten, Christian Berner, AQ, Saab och Traton, där AQ stod för den största uppgången av de fem bolagen med 6 procent.

På måndagen var det handelspremiär för jordbruksrobot-bolaget Ekobot. Avsluten i aktien gjordes till 16:38 kronor och teckningsoptionen till 1:52 kronor. Med en teckningskurs för ett unitpaket om 44 kronor för två aktier och en teckningsoption innebar det en nedgång med 22 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndag 15 mars


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?