1515
BÖRSEN: NOLLÖPPNING INDIKERAS MED EVO-, SWED- OCH ABB-DELÅR (R)

(Rättar: Stycke 8, Hemnet med aktieerbjudande, ej emission)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens storbolagsindex gick mot en stilla öppning i rapportfloden på tisdagsmorgonen. Evolution, ABB, Swedbank och Boliden var några av bolagen som öppnade böckerna.

De amerikanska börsrekorden på måndagskvällen replikerades inte av de asiatiska marknaderna under morgonen, men i den europeiska terminshandeln inför öppningen indikerades index vägande kring nollstreck liksom för Stockholmsbörsens OMXS30.

Evolution slog till med starkare förstakvartalsresultat på alla punkter. Ebitda-marginalen var 3,2 procentenheter bättre än Infronts förhandsförväntningar på 64,7 procent, och omsättningen överträffade estimaten med 5 procent.

Vd Martin Carlesund anser att bolaget bara är "i början" av bolagets utveckling sett till de nya marknader som nu öppnar upp sig. Martin Carlesund ser också uppsida mot tidigare marginalmål för 2021.

"Vi vill inte ge en siffra på det än, men det är klart att vi ser en uppsida mot de 65 som vi indikerade tidigare", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

ABB redovisade ännu starkare resultat än de preliminära beskeden från den 15 april under morgonen. Den operationella ebita-marginalen uppgick till 13,8 procent, mot förhandsbeskedet "cirka 13,5 procent". Bolaget varslar dock om komponentbrist framåt, vilket kommer leda till längre leveranstider.

Swedbank har haft svårt att "hänga med i svängarna" på en het och hårt konkurrensutsatt bolånemarknad, tillstod vd Jens Henriksson i samband med rapporten. Banken ska nu vidta åtgärder. Rapporten var något bättre än väntat på intäktssidan och 11 procent bättre i fråga om rörelseresultat. Kreditförlusterna var klart lägre än estimaten medan räntenettot däremot var under förväntan.

Bolidens rapport visade bättre resultat än väntat på samtliga rader förutom det justerade rörelseresultatet, som missade förväntningar insamlade av Infront med 6 procent. Rörelseresultatet var dock 2 procent bättre än estimat. Den starka utvecklingen för kopparpriset bidrog starkt, enligt vd Mikael Staffas.

Hemnet gör premiär på Stockholmsbörsen under tisdagen. Aktieerbjudandet inför noteringen var kraftigt övertecknat och gjordes till kursen 115 kronor.

Den försäljning av 65 miljoner B-aktier i SSAB som finländska Solidium aviserade efter börsstängning på måndagen skedde till ett pris om 43:25 kronor per aktie. SSAB:s B-aktie stängde på 45:75 kronor på måndagen.

Bland mindre bolag med rapporter under morgonen att hålla ögonen på kan Bilia, Resurs, Collector, Inwido, Volati, Wallenstam, Kemira, Arjo, Billerud Korsnäs, Zetadisplay och Lime nämnas.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?