1515
Annons
BÖRSEN: TAPPADE TEMPO, SKF OCH H&M I TOPPEN, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagen upp men tappade fart under förmiddagens gång. SKF och H&M steg medan Sinch och Evolution hade det tyngre.

Klockan 12.30 var storbolagsindexet OMXS30 omkring oförändrat vid nivån 2.310. Aktier för 7,9 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

H&M placerade sig i topp inom indexet för de mest omsatta storbolagen med en uppgång på 1,6 procent. Strax bakom adderade SKF 1,4 procent till 204 kronor efter en höjd riktkurs från SEB Markets till 250 kronor med bibehållen köprekommendation. Uppåt var det även för byggbolaget Skanska som har sålt en kontorsbyggnad i Boston för 2 miljarder kronor.

Tech-aktier återfanns i botten i form av Evolution och Sinch som förlorade 4,6 respektive 1,4 procent. ABG menade på tisdagen i en kommentar till den senaste tidens turer kring Evolutions innehåll på tveksamma marknader att det är osannolikt att spelmyndigheten i New Jersey drar tillbaka bolagets licens, men banken räknar samtidigt med ett 10-procentigt tapp i rörelseresultat om livekasinobolaget tvingas sluta tillhandahålla innehåll på illegala marknader.

Axfood meddelade på morgonen att man säljer Mat.se till Mathem i en aktieaffär där Axfood blir näst största ägare i Mathem. Samtidigt har de båda bolagen ingått ett långsiktigt leverans- och inköpsavtal med Axfoods logistikbolag Dagab. Aktien var vid lunchtid upp 0,6 procent.

Bonava kom med uppdaterade mål för 2024 inför tisdagens kapitalmarknadsdag. Trots en ambition om att öka resultatet före skatt med 60 procent och antalet sålda bostäder med 26 procent lät sig marknaden inte övertygas och aktien backade 3 procent.

Bland kursvinnarna på huvudlistan fanns biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma och satellitbolaget Ovzon som steg 13 respektive 9 procent. Xbrane har initierarat utveckling av två nya biosimilarkandidater till referensprodukterna Keytruda respektive Darzalex. I Ovzons fall gav en förnyad order på 133 miljoner kronor från partnern Intelsat General Communication stöd till uppgången.

I motsatt ände backade Mips 5,7 procent utan synbara avtryck i nyhetsflödet medan handelsbolaget Bufab förlorade 4,9 procent. Bufab meddelade att Staffan Pehrson som skulle tillträda som vd i februari inte kommer att göra detta eftersom han har tackat ja till en annan roll.

På First North steg Climeon 7 procent efter att det blivit känt att energiteknikbolaget driftsatt ett system ombord på ett av det danska fraktbolaget Mærsks containerfartyg.

Marknadsundersökningsföretaget Cint har av Jefferies International fått sin rekommendation höjd från behåll till köp med höjd riktkurs. Aktien klättrade närmare 5 procent.

Viva Wine Group steg tvåsiffrigt i premiären på First North. Vid lunchtid gjordes avsluten vid 57 kronor, motsvarande en uppgång på drygt 16 procent från teckningskursen 49 kronor i den emission som vinbolaget gjorde inför noteringen.


Bild: Stockholmsbörsens OMXS30-index tisdag den 14 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?