1515
Annons
BÖRSEN: AUTOLIV OCH GETINGE ÅT SKILDA HÅLL, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på tisdagen uppåt efter en något trevande inledning. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv gick i bräschen för uppgången efter besked om ett nytt återköpsprogram.

Vid 12.50-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 ökat 0,6 procent till nivån 2.387. Aktier för knappt 8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna syntes en liknande utveckling som i Stockholm, men där Londonbörsen halkade efter i en oregelbunden tendens.

Autoliv avancerade 5 procent efter besked om nytt återköpsprogram och uppdaterade finansiella mål inför eftermiddagens kapitalmarknadsdag.

"Autoliv har haft en historik av att köpa tillbaka mycket aktier i tidigare program. Bolaget har den senaste tiden börjat bygga upp en starkare balansräkning i takt med en minskande skuldsättningsgrad och då har aktörer från flera olika håll indikerat att Autoliv bör titta på återköp igen", säger Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau till Nyhetsbyrån Direkt.

Andra vinnare återfanns bland verkstadsbolagen där Electrolux och SKF steg med drygt 2 procent vardera medan Volvo höjdes med över 1,5 procent.

På motsatta sidan var Getinge ned nästan 3 procent och Astra Zeneca ned 1 procent.

Paradox vd Fredrik Wester betecknade rapporten för gamingbolagets tredje kvartal, som publicerades på tisdagsmorgonen, som "en besvikelse". Aktieplacerarna verkade dock ge tummen upp och drog upp aktien med drygt 8 procent. Paradox rörelseförlust på 44,6 miljoner kronor i det gångna kvartalet var lägre än analytiker befarat, enligt Infronts sammanställning.

Vidare i gamingsektorn handlades Thunderful upp 10 procent efter bolagsköp och kvartalsrapport.

Orexo avancerade 12 procent. Specialistläkemedelsbolaget meddelade på tisdagsmorgonen att det framgångsrikt slutfört en registreringsgrundande studie för läkemedelsprojektet OX124.

Karolinska Development, vars aktie skjutit i höjden på sistone, föll i stället 26 procent under hög omsättning.

Electra, som säljer hemelektronik och telekomprodukter, hade lägre omsättning under det tredje kvartalet i år, jämfört med i fjol då konsumtionen ändrades när pandemirestriktionerna lättade. Aktien sjönk 5 procent.

Africa Oil klättrade 3,5 procent efter måndagskvällens rapportsläpp med förbättrad vinst.

Rapportaktuella Tourn, ett techbolag som bygger och driver plattformar inom den så kallade influencervärlden, var ned 11 procent.

Investmentbolaget Storskogen, som begick börsdebut i början av oktober, steg 1,6 procent till 49 kronor. Carnegie har inlett bevakning av investmentbolaget med köprekommendation och en riktkurs på 55 kronor. DNB Markets har också inlett bevakning av aktien, då med rekommendation behåll och riktkursen 50 kronor.

RNB, som numera är ett medicinteknikbolag, fortsatte upp med 43 procent till 31:40 kronor.


Graf: OMXS30 tisdagen den 16 november

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?