1515
BÖRSEN: VÄNTAS GYNNAS AV MJUKT FED-BESKED, MEN LÅNGRÄNTAN UPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt på torsdagen i kölvattnet av onsdagskvällens budskap från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. För svensk del har fredagen hittills bjudit på ett ganska livligt nyhetsflöde.

De amerikanska börserna hade kvällen före en stark återhämtning i spåren av ett räntebesked som uppfattades som duvaktigt av marknaden. Även Asienbörserna har överlag stigit på torsdagen med stöd av Fed-beskedet. På morgonen har dock den amerikanska tioårsräntan återigen stigit, vilket kan ge en avkylning av risksentimentet.

Fed lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 0,1 procent och upprepade att de åtar sig att använda alla sina verktyg för att stödja den amerikanska ekonomin i dessa utmanande tider. Centralbanken räknar med att styrräntan kommer att ligga stilla under hela prognosperioden.

För europeisk del låg terminerna för ledande Europabörserna på plus inför torsdagens börshandel, för tyska DAX-index med 0,8 procent och för Parisbörsens CAC 40 med 0,5 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG pekade vid 8.30-tiden på en uppgång om 0,5 procent för OMXS30-indexet.

Nokia, som har kapitalmarknadsdag på torsdagen, har kommit med nya prognoser för 2023, då bolaget räknar med att den jämförbara rörelsemarginalen ska ha ökat till 10-13 procent. Nokia räknar också med att växa snabbare än marknaden under helåret 2023. Telekombolaget uppdaterar också sin utdelningspolicy.

Handelsföretaget Bufab, också med kapitalmarknadsdag på torsdagen, har beslutat om nya finansiella mål för perioden fram till år 2025.

Teknikhandelskoncernen Lagercrantz har meddelat om sin fortsatta expansion. Visionen är att bygga en stark B2B Tech Group med ledande verksamheter inom olika nischer och genom att nå de finansiella målen inom fem år bygga en koncern med 1 miljard i vinst, enligt bolaget.

IT-företaget Dist IT har presenterat nya finansiella mål för 2025 bestående av omsättning 3,5 miljarder kronor, bruttomarginal 25 procent, ebit-marginal minst 8 procent samt ackumulerad förvärvskapacitet om 1,5-2,0 miljarder kronor efter utdelningar.

Gamingbolaget Embracer har gjort en riktad nyemission, som på grund av det stora intresset utökades till 36 miljoner nya B-aktier. Teckningskursen blev 210 kronor. Bolaget erhåller en bruttolikvid om cirka 7,6 miljarder kronor från emissionen.

Även Ascelia Pharma har genomfört en riktad nyemission med teckningskurs om 40 kronor som kommer att tillföra bolaget 200 miljoner kronor.

Rugvista, som säljer mattor online, gör First North-debut på torsdagen. Priset i erbjudandet inför noteringen blev 125 kronor per aktie, i högsta delen av intervallet om 110-125 kronor. Erbjudandet blev kraftigt övertecknat, enligt Rugvista.


Rekommendationer

* JP Morgan sänker sin rekommendation för Elekta till undervikt från neutral. Riktkursen sänks till 80 från 82 kronor, enligt Reuters.

* Jefferies International höjer rekommendationen för Paradox till köp från behåll. Riktkursen sänks samtidigt till 254 från 275 kronor.

* Pareto Securities inleder bevakning av SBB med köprekommendation och riktkurs 33 kronor.

* Danske Bank Markets höjer Holmen och Stora Enso till köp från behåll. Riktkursen för Holmen dras upp till 450 från 420 kronor och för Stora Enso till 21 från 16 euro.

* Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för Assa Abloy till behåll från köp.


Makroagenda

* ECB: Christine Lagarde talar inför EU-parlamentets ekonomiska utskott kl 9.00

* SCB: arbetslöshet februari kl 9.30

* SCB: finansräkenskaper 4 kv kl 9.30

* Norges Bank: räntebesked kl 10.00

* EMU: arbetskraftskostnader 4 kv kl 11.00

* EMU: handelsbalans januari kl 11.00

* BOE: räntebesked kl 13.00

* USA: Philadelphia Fed Index mars kl 13.30

* USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 13.30

* USA: ledande indikatorer februari kl 15.00Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?