1515
Annons
BÖRSEN: MELLANDAGSHANDELN FICK EN POSITIV START, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte på inslagen väg då börsen slog upp dörrarna för handeln efter julen. Måndagens uppgång var bred medan handelsvolymerna dock var måttliga med stängda omvärldsbörser i bland annat London.

Vid stängning var det svenska OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 2.407. Aktier för knappt 13 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. Även bland de ledande Europabörserna som höll öppet var index upp om än i en något beskedligare takt än i Stockholm.

Livekasinobolaget Evolution hade en bra dag med en uppgång på drygt 5 procent. Sinch och Electrolux steg båda med över 2 procent.

Boliden backade något under 1 procent efter att ha stoppat nickelproduktionen vid smältverket i Harjavalta på grund av en slaggexplosion. Boliden räknar med att tappa 100 miljoner kronor i rörelseresultat.

Trelleborg, som var handelsstoppad fram till eftermiddagen, steg med nästan 2 procent. Verkstadsbolaget bekräftade att externa parter visat intresse för att förvärva affärsområdet Trelleborg Wheel Systems men att samtalen är i tidigt skede.

Getinge adderade drygt 2 procent efter torsdagens besked om att medicinteknikbolaget förvärvar det USA-baserade företaget Talis Clinical. Den initiala köpeskillingen uppgår till 596 miljoner kronor.

I life science-sektorn klättrade Bioarctic cirka 7,5 procent. Samarbetspartnern Eisai har meddelat att lecanemab, vid behandling av tidig Alzheimers sjukdom, har beviljats ett snabbspår av läkemedelsmyndigheten FDA i USA.

Sedana Medical har samtidigt fått klartecken för att påbörja kliniska fas 3-studier i USA med Sedaconda-produkterna. Aktien lyfte 5 procent.

Integrum ökade 9 procent. Medicinteknikbolaget planerar att stödja det amerikanska veterandepartementets program för att erbjuda Opra-systemet till veteraner som uppfyller kriterierna för implantatsystemet.

Karo Pharma steg 2 procent. Bolaget har ingått ett säljoptionsavtal med Reckitt angående ett möjligt förvärv av hudvårdsvarumärket E45 för 200 miljoner pund.

Medicover höjdes knappt 8 procent. Under söndagen släppte Dagens industri en intervju med bolaget.

Storskogen var upp nästan 5 procent. Investmentbolaget förvärvar LNS Holding för 185 miljoner schweizerfranc.

Cary Group som köper fordonsreperatören MPS Bilskade för att stärka marknadspositionen i Norge. Aktien steg 2,5 procent.

Vidare har Ecoclime meddelat att bolaget under det fjärde kvartalet har tecknat tre avsiktsförklaringar om förvärv. Aktien steg 2,5 procent.

Transiro kom med ett avtal med Colorama omfattande ett beräknat värde om 200 miljoner kronor över tio år. Aktien steg 37 procent.

Spacett gjorde handelsdebut på Spotlight Stock Market. Spac-bolaget vill förvärva ett målbolag som har en tydlig affärsmodell med koppling till digitaliseringstrenden. Aktien steg 12 procent jämfört med teckningskursen på 5 kronor.


Graf: OMXS30 måndagen den 27 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?