1515
H&M: RAPPORTBESKED FICK TUMMEN UPP PÅ BÖRSEN- SAMMANFATTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) H&M bjöd på ett högre kvartalsresultat för juni-augusti än vad analytikerna hade räknat med. Försäljningen i september minskade med 5 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period förra året. Det var en mindre nedgång än i det gångna kvartalet, då försäljningen sjönk 16 procent. Enligt modeföretaget finns det goda förutsättningar för lägre varulagernivåer framöver. På Stockholmsbörsen fick H&M:s besked tummen upp och aktien steg.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Vinst något över förväntan. H&M redovisar ett rörelseresultat på 2.357 miljoner kronor för det tredje kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Analytikerna hade väntat sig 2.056 miljoner, enligt genomsnittet i Infronts sammanställning. Bruttomarginalen blev 48,8 procent, jämfört med väntade 48,9 procent. I mitten av september meddelade H&M ett preliminärt resultat före skatt på cirka 2 miljarder kronor i kvartalet. Utfallet blev knappt 2,3 miljarder.


Försäljning september -5%. H&M:s försäljning i september sjönk med 5 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad i fjol. I det gångna kvartalet minskade försäljningen med 16 procent i lokala valutor, något som är känt sedan tidigare.


Fler butiker stängda nu. Ett stort antal av koncernens butiker påverkas fortfarande av lokala restriktioner och begränsade öppettider. I dagsläget är 166 butiker, motsvarande 3 procent av det totala antalet butiker, fortsatt stängda. I mitten av september var 142 butiker stängda.


Ser inget behov göra större lagerkorrigeringar i bokslutet. H&M-gruppens varulager som andel av omsättningen fortsatte att öka i tredje kvartalet, men bolaget ser inget behov av några större lagernedskrivningar i det kommande bokslutet, enligt ir-chef Nils Vinge. H&M:s varulager det tredje kvartalet visade på en valutajusterad ökning med 1 procent. Klädbolaget skriver i rapporten, med hänvisning till bland annat "kortare ledtider" och "en effektivare varuförsörjningskedja" att det finns goda förutsättningar för lägre varulagernivåer framöver.


Räknar med stänga 250 butiker netto 2021. H&M-gruppen väntas stänga ungefär 50 butiker netto under räkenskapsåret 2019/2020, som sträcker sig till och med november. Tidigare besked var netto 40 färre butiker. Under året planeras 180 butiker stänga permanent mot tidigare kommunicerade 170. Antalet öppningar väntas som tidigare uppgå till 130. För 2021 planeras antalet stängningar vara 350 butiker och nyöppningar drygt 100, vilket ger en nettominskning om cirka 250 butiker.


Sanktionsavgift från tysk datamyndighet. H&M:s försäljningskostnader i det tredje kvartalet belastades med en reservering hänförlig till en intern personuppgiftsincident vid ett servicecenter i Nürnberg, som bolaget självt anmälde i oktober 2019. Den regionala dataskyddsmyndigheten i Hamburg belade H&M med en sanktionsavgift om 35 miljoner euro.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?