1515
Annons
BÖRSEN: VÄNDE UPPÅT PÅ RAPPORTTUNG DAG, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kvartalsrapporterna angav tonen för Stockholmsbörsen på onsdagen där ansträngda leveranskedjor kastade skuggor över industribolagens i övrigt starka resultaträkningar. Swedbank och Nordea var sist ut bland storbankerna att rapportera och aktierna gick åt olika håll.

Dagen inleddes tydligt ned men humöret förbättrades och när de sista avsluten gjorts var OMXS30 ned 0,1 procent till nivån 2.325. Aktier för drygt 26 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland onsdagens rapporterande storbolag drog Swedbank det längsta strået. Rörelseresultatet i det tredje kvartalet kom in 11 procent över analytikernas estimat och aktien slutade dagen upp 3,3 procent. Kollegan Nordea presenterade också siffror för det tredje kvartalet som överträffade konsensus på de flesta punkterna, men den finländska banken vars aktie stigit över 60 procent under året fick ett svalare mottagande och aktien backade 0,3 procent.

Volvo överträffade lönsamhetsförväntningarna med god marginal men vd Martin Lundstedt räknar med att störningar och stopp i produktionen kommer att fortsätta och aktien förlorade 0,4 procent.

Hög efterfrågan och ansträngd leveranskedja var även budskapet från ABB som sänkte prognosen för tillväxt till 6-8 procent för helåret från tidigare bedömning om strax under 10 procent. Aktien hade den sämsta utvecklingen av alla på OMXS30 med en nedgång på 5,8 procent.

Atlas Copco kom vid lunchtid med en rapport som bortsett från orderingång var sämre på samtliga rader i resultaträkningen. Inte heller här ser ledningen någon ljusning på leveransproblemen i kedjan och aktien var vid stängning ned 3,2 procent.

Telia prickade i stort set prognoserna för kvartalet. Prognosen för helåret om oförändrad till låg ensiffrig tillväxt i tjänsteintäkter och ebitda upprepades. Enligt vd Alison Kirby kan dock ebitda komma att hamna i den nedre delen av spannet som en följd av investeringar i sportinnehåll och aktien syntes ned 2,1 procent.

Fingerprint redovisade marginalförbättringar samt omsättning mitt i det intervall som tidigare getts i prognos för det tredje kvartalet. Styrelsen har dock efter kvartalets utgång gett Carnegie Investment Bank i uppdrag att utvärdera förutsättningarna för att komplettera Fingerprints finansiering med skuldkapital i syfte att "ytterligare accelerera bolagets tillväxt" och aktien föll 19 procent under hög omsättning.

Haldex sällade sig till rapportvinnarna och handlades upp med 12,7 procent. Fordonsunderleverantörens omsättning ökade i det tredje kvartalet och det justerade rörelseresultatet förbättrades med över 70 procent.

Gränges tappade 9,2 procent. Rörelseresultat kom in svagare än väntat, och utsikterna för fjärde kvartalet beskrivs som utmanande på grund av ökat kostnadstryck.

Bland övriga rapportvinnare fanns Duni och Christian Berner som steg 12,5 respektive 10,3 procent, medan Mycronic, och AQ Group tappade i motsvarande storleksordning.

Flat Capital som gjorde succédebut på First North på onsdagen fortsatte upp 79 procent på torsdagen. Från teckningskursen summerar de två första dagarna på börsen till en uppgång på 260 procent.Bild: OMXS30 torsdag den 21 oktober

image


Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?