1515
BÖRSEN: REKOMMENDATIONER SÄTTER AVTRYCK, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan lätt uppåt i linje med ledande Europabörser.

Vid 9.40-tiden hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,2 procent till nivån 2.246. Aktier för 2,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Vid samma tid hade Londonbörsen stigit 0,3 procent och Parisbörsen med 0,2 procent. På Frankfurtbörsen är det helgstängt på måndagen eftersom det är annandag pingst, liksom på Köpenhamns- och Oslobörsen.

Bland de mest handlade storbolagen låg Autoliv i topp på vinnarlistan med en kursuppgång på 1,6 procent, följd av Evolution med plus 1,1 procent.

På motsatta sidan backade Ericsson 0,8 procent och ABB med 0,7 procent. Ericsson bedömer att risken har ökat för att bolaget kommer att få en betydande lägre marknadsandel i anbudsförfaranden i Kina jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel, framgår av Ericssons uppdatering av riskfaktorer i prospektet till bolagets företagsobligation i euro.

Millicoms vd Mauricio Ramos lovar att teleoperatören ska köpa tillbaka egna aktier senare i år, uppgav han i en intervju med Dagens industri. Depåbeviset var upp 2 procent.

Stillfront avancerade 3,9 procent. Sen fredagseftermiddag meddelades att spelutvecklaren flyttar från First North till Stockholmsbörsens huvudlista på onsdag.

Wästbygg steg 1,3 procent i spåren av avtal med Nobia om att bygga deras nya produktionsanläggning söder om Jönköping, till ett ordervärde på cirka 460 miljoner kronor.

Coor klättrade 2,7 procent. DI satte köpstämpel på fastighetsservicebolaget i måndagens tidning.

Bredband2 och Mekonomen fick köpråd i Börsveckan och steg 4,2 samt 2 procent. Freja och Rugvista, där tidningens råd var att avvakta, tappade båda.

Fordonsunderleverantören Bulten är köpvärd för den som tål bolagets cykliska natur, skrev Affärsvärlden i en analys från söndagen. Bulten lyfte 3,6 procent. Även Karnov handlades upp, med 2 procent, efter att Affärsvärlden skrivit att kurssvackan är ett tillfälle att köpa informationstjänsteföretaget.

Checkin.com fortsatte upp med 12 procent till 47:65 kronor. Aktien har gått starkt sedan torsdagens debut som föregicks av en nyemission med teckningskurs 15:50 kronor.

LMK, som äger Linas Matkasse, steg 5 procent till 70:10 kronor. Pareto, som var finansiell rådgivare i samband med LMK:s notering i mars, har höjt sin riktkurs från 115 till 125 kronor med upprepad köprekommendation.

Africa Resources delägda guldprojekt Karamoja Gold i Uganda befinner sig i försäljningsdiskussioner, enligt ett pressmeddelande. Aktien lyfte 62 procent.

Nasdaq har gjort sin halvårsvisa översyn av populationen i det nordiska indexet VINX Benchmark. Svenska aktier som kommer in är Cint, Avanza, Nordnet, Hemnet, Gränges, Bonava och Addtech. Av dessa gick Nordnet och Hemnet starkast i inledningen, plus 2,5 respektive plus 4,3 procent.

På First North byter Effnetplattformen på måndagen namn till Tessin Nordic och handlas även utan rätt till utdelning av aktierna i Effnetplattformen Holding. Tessinaktien var ned 57 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 24 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?