1515
Annons
BÖRSEN: INDEX LYSTE GRÖNT, ABB UPP EFTER RAPPORT, OMXS30 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade torsdagen i positivt territorium. Kraft- och automationsbolaget ABB gick starkt efter rapport medan investmentbolaget Kinnevik tappade. Lastbilstillverkaren Volvo handlades samtidigt klart högre inför fredagens kvartalsrapport.

Vid börsens stängning hade storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,8 procent till 2.126. Aktier för cirka 25,6 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna visade en något starkare utveckling än Stockholm med uppgångar om 1,1 respektive 1,5 för tyska DAX-index och franska CAC40.

Volvo, som lämnar kvartalsrapport på fredagen innan börsöppning, handlades upp 2,2 procent på torsdagen och var näst mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen efter livekasinobolaget Evolution som tappade 3 procent.

ABB levererade ett bättre resultat än väntat i det första kvartalet med en orderingång 12 procent över förväntningarna enligt Infronts konsensus.

Pareto Securities skrev i en kommentar att orderingången var överraskande stark och att det viktigaste var att den var "brett baserad" och inte beroende av stora order. Analyshuset lyfte även fram att ebita-marginalen var bättre än förväntat och att ABB:s utsikter för det andra kvartalet är ljusa, även om det finns risk för att Kinas covid-nedstängningar kan komma att dämpa utfallet.

Kinnevik gick åt motsatt håll med en nedgång på 9,7 procent. Substansvärdet vid utgången av det första kvartalet hade minskat 6 procent jämfört med nivån vid årsskiftet. Investmentbolaget gjorde en nedskrivning om 3,3 miljarder kronor i den onoterade portföljen under kvartalet.

Tele2 hade en volatil dag efter att delår presenterats, med öppning tydligt ned och ett besök uppe vid plus 1 procent kring lunchtid, för att sedan backa och stänga 0,2 procent ned.

Teleoperatören upprepade prognosen om en medelhög ensiffrig tillväxt för det underliggande resultatet 2022, jämfört med utfallet 2021. Underliggande resultat och omsättning visade endast mindre avvikelser jämfört med förväntningarna i Infronts estimat. Enligt bolagets vd Kjell Johnsen har det första kvartalet sammanfattningsvis inneburit "betydande framsteg" för verksamheten, trots en mycket komplicerad omvärld.

Dagligvarubolaget Axfood levererade ett något bättre rörelseresultat än väntat och en omsättning i linje med prognos. Marknaden handlade dock ned aktien med 7,8 procent.

Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, levererade ett rörelseresultat på 357 miljoner kronor och en justerad rörelsemarginal på 5,9 procent. Utfallet var betydligt bättre än Infronts konsensus om ett rörelseresultat på 266 miljoner kronor och en marginal på 4,9 procent. Rapporten belönades med en kursuppgång om 10,8 procent.

Handelsbolaget Bufab levererade vad Carnegie beskrev som en "mycket stark" rapport och redovisade ett rörelseresultat på 233 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (170) medan ebita-resultatet uppgick till 243 miljoner kronor (177). Aktien steg 8,2 procent.

Metallgrossisten BE Group rapporterade ett rörelseresultat på 184 miljoner kronor (86) och en omsättning om 1.845 miljoner kronor (1.100). Aktien handlades upp 3,9 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 21 april

imageBildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera