1515
GOOGLE: KRYPER TILL KORSET FÖR ATTACKPLAN MOT EU-KOMMISSINÄR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Googles vd Sundar Pichai, har i ett telefonmöte bett EU-kommissionens Thierry Breton om ursäkt för attackplanen som avslöjades av Financial Times för två veckor sedan.

Thierry Breton är EU-kommissionens ansvarige för frågor som rör den interna marknaden och enligt läckta Google-dokument fanns det planer på att genomföra en riktad insats mot honom och målinriktad lagstiftning som ämnar slå ner på it-jättar.

Sundar Pichai försäkrade att han inte fått kännedom om och inte heller sanktionerat kampanjen, enligt Financial Times.

Dokumenten var internt hemligstämplade och kampanjen var ämnad att pressa Thierry Breton i fråga om ny lagstiftning.

Tidningen framhöll för två veckor sedan saken som ett av flera bevis på hur långt de techjättarna är beredda att gå för att "manipulera den offentliga debatten" och politiker. Thierry Breton var inte heller han sen med kritiken mot Google.

"Det här är ju ett arbetssätt som hör hemma 100 år tillbaka i tiden: Utpressning av myndigheter, stridsrop om att amerikanska regeringen behöver mobiliseras och hot om att nya regler skulle förstöra den transatlantiska alliansen… Kom igen", sade Thierry Breton till Google-vd:n.

Lagförslaget DSA, som Thierry Breton arbetar med, är ämnat att adressera en rad olika problem på internet. Bland dessa finns olagligt innehåll, desinformation och transparens kring reklam och annonsering.

Det nya ramverket DSA tar sikte på att få plattformsägare som Google, Facebook, Amazon och Apple att erkänna större ansvar. Ett utkast på lagförslaget väntas i december.

Debatten om techkonglomeratens maktgrepp om internet förs nu på global skala och även i hemlandet USA, där Googles sökmotor nu tagits upp för granskning om huruvida bolagets ställning i segmentet nätsök är att likställa med ett illegalt monopol.

Parallellt med den saken förs också internationella diskussioner om plattformsbolagens skatteplikt i andra länder än USA. Bland annat flera stora EU-länder som Frankrike, Spanien och Italien har klubbat igenom så kallad "techskatt" ämnad att verka för en öppnare konkurrens efter att det kunnat konstateras att små lokala handlare och aktörer missgynnats visavi exempelvis Amazon.

Amazon har bland annat anklagats för att nyttja sig av användardata för att vinna konkurrensmässiga fördelar via lågpriskopior av populära varor. Bolaget sitter alltså på dubbla stolar som ägare av e-handelsplattformen och handlare. Här har EU-kommissionen tidigare i veckan aviserat ett flertal utredningar.


Om du vill veta mer om hur och varför myndigheterna jagar de amerikanska techjättarna, lyssna på FollowTheMoneys avsnitt 42: Hjärntvätt i Vita huset med Twitters Rasputin. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat <i>Spotify</i>.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?