1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NED EFTER AMERIKANSK BÖRSFÖRSVAGNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas sjunka i tisdagens handelsstart sedan USA-börserna backat på måndagskvällen i spåren av att USA:s president Joe Biden nominerat Fed-chefen Jerome Powell som fortsatt chef för centralbanken, ett besked som enligt vissa bedömare är hökaktigt. S&P 500 tappade 1,0 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Marknaderna har nyligen även oroat sig för spridningen av covid-19 och efterföljande nedstängningar i Europa. I måndags sjönk det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 0,2 procent till 2.369.

Den tyska börsterminen är inför tisdagens öppning ned 0,8 procent medan Parisbörsen väntas sjunka med 0,6 procent. IG Markets förhandel indikerar en svensk aktiemarknadsnedgång på runt 1 procent.

Asienbörserna handlades åt olika håll under morgonen. Tokyo höll helgstängt. På råvarumarknaden kan noteras att oljepriserna har sjunkit tillbaka något efter uppgifter om att USA:s regering överväger att öppna kranarna från sina reservlager för att trycka ned energipriserna.

Karo Pharma går på förvärvsstigen och halar upp 290 miljoner euro för att köpa Belgienbaserade Sylphar Group som har online/e-handelsverksamhet med varumärken inom konsumenthälsa och skönhet.

Lundin Mining har gett produktionsprognoser för kommande treårsperiod samt en kostnadsguidning för 2022. Canaccord Genuity sänker samtidigt sin rekommendation för gruvbolaget till behåll från köp och drar ned riktkursen.

Bland delårsrapporterande företag märks att Saas-bolaget Pagero ökade nettoomsättningen med 45 procent till 120 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Den organiska tillväxten steg till 16 procent och återkommande intäkter ökade till 108 miljoner kronor.

Nilar, som utvecklar stationära energilagringssystem, varslar 110 personer efter att ha redovisat ett nettoresultat på -100 miljoner kronor i det tredje kvartalet (-76). Nettoomsättningen sjönk samtidigt med 28 procent till 5,4 miljoner. Svårigheter med inköp av elektronikkomponenter har medfört en betydande påverkan på periodens försäljning. Dessutom har problem med produktstabilitet och produktkvalitet uppstått vid upprampning av produktionen.

Båttillverkaren Nimbus nettoomsättning för det tredje kvartalet mer än dubblerades till 382 miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 112 procent. Rörelseresultatet på ebita-nivå steg till 41,9 miljoner kronor (5,6).

Programvarubolaget Micro Systemation kritiseras i en rapport av den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council för att ha marknadsfört och sålt utrustning som kan användas för övervakning till Ryssland och Kina, rapporterar SVT. Micro Systemation medger att bolaget misstänker att dess produkter har missbrukats i vissa länder.

SEB Equities återupptar bevakning av gamingbolaget Embracer med rekommendationen köp och riktkurs 145 kronor, vilket är 66 procent över måndagens stängningskurs.

Fredrik Svedberg, styrelseledamot i First North-listade Generic Sweden, har via bolag sålt aktier för 3,1 miljoner kronor i Generic Sweden.

På tisdagen är det handelspremiär för både e-modehandlaren Bubbleroom och SaaS-bolaget Opter på First North. Inför noteringen gjorde Bubbleroom en nyemission på 151 miljoner kronor. Teckningskursen på 36 kronor per aktie värderade bolaget till 396 miljoner kronor inför kapitaltillskottet. Opter gjorde å sin sida en nyemission på 86 miljoner kronor med en teckningskurs på 56 kronor, motsvarande en värdering på 336 miljoner.

Under dagen håller fettbolaget AAK kapitalmarknadsdag. Makromässigt är en rad preliminära inköpschefsindex i fokus.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?