1515
BÖRSEN: RISKVILJAN ÅTERVÄNDE, SWEDBANK FÖRLORARE, OMXS30 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På måndagen återtog Stockholmsbörsen delar av den mark som förlorades under den föregående veckan. Kinnevik och Boliden lyfte index medan Swedbank backade efter kvartalsrapport.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30 upp 1,5 procent till 1.978. Aktier för 22,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Konjunkturkänsliga bolag gynnades av den större riskviljan och Boliden noterades för en topplacering med en uppgång på 4,9 procent. Dagens industri menade i måndagens utgåva att gruvbolagets produkter är avgörande i omställningen till elektrifieringen och utdelade en köprekommendation.

Atlas Copco fanns också med högt upp och adderade 4 procent, medan Kinnevik var dagens vinnare med en uppgång på 5,2 procent.

Ericsson inledde dagens handel i moll men efter lunch bytte investerarna fot och aktien sluta upp 1,5 procent. Flera analytiker menar att den tilltagande försäljningstillväxten och stärkta marknadspositionen under det fjärde kvartalet bådar gott inför framtiden.

Swedbanks räntenetto var under analytikernas förväntningar under det fjärde kvartalet och trots att Jens Henriksson på presskonferensen var stolt över ett stabilt resultat i svåra tider, föll aktien 4,3 procent till botten av OMXS30 under hög omsättning.

SSAB, som steg 4,5 procent efter fredagens rapport, var upp ytterligare 1,2 procent på måndagen. Stöd fanns i form av höjda riktkurser med upprepade köprekommendationer från DNB Markets och Carnegie.

Intrum steg 4,4 procent efter att största ägaren Nordic Capital arrangerat ett nytt incitamentsprogram till bolagsledningen. Köpoptioner till ett värde av 13,6 miljoner kronor har förvärvats av vd Anders Engdahl och styrelseordförande Per E Larsson.

Vicore Pharma meddelade att den slutliga analysen av Attract-studien i fas 2 bekräftar de resultat som ursprungligen presenterades den 8 december kring läkemedelskandidaten C21 under utvärdering som behandling av covid-19. Aktien var upp dryga 7 procent.

Bonava fick höjd rekommendation till köp av Handelsbanken och Kepler Cheuvreux, medan Nordea höjde riktkursen till 111 kronor (98). Aktien steg 5,7 procent till 93:60 kronor.

Elanders klev upp 6,7 procent till 152 kronor. Nordea har i en uppdragsanalys höjt värderingen till 151-181 kronor per aktie från 136-163 kronor per aktie.

Börsveckan satte köpråd på Atvexa och Addera Care. Atvexa steg 2,2 procent medan Addera Care rusade över 27 procent.

Braincool steg nära 21procent efter att det amerikanska läkemedelsverket FDA gett en genombrottsstatus för Cooral-system för förebyggande av oral mukosit. Enligt bolaget innebär det snabbare och smidigare registreringsprocess.

Stillfront steg 6 procent, efter förvärvet av den indiska spelstudion Moonfrog Labs för en initial köpeskilling om cirka 90 miljoner dollar.

Ljusteknikföretaget Topright har utökat sitt befintliga avtal med Volvoägda Polestar till ett värde av 15 miljoner kronor. Aktien svarade med en uppgång på 5,9 procent.


Graf över OMXS30 index på måndagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?