1515
BÖRSEN: EVOLUTION, SECURITAS ÖVERST AV DE STORA, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades högre på torsdagen och utvecklingen var ungefär i linje med övriga Europa. Bidragande till uppgången var storbankerna, som steg överlag, men även Securitas och Evolution fanns bland vinnarna för dagen.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.972 och aktier för 21,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen i OMXS30 gick det bra för storbankerna, där Handelsbanken och Swedbank var starkast med uppgångar på 2 respektive 2,3 procent. SEB avancerade 1,8 procent medan Nordea steg 1,1 procent. SEB har uppgraderat sin rekommendation för Handelsbanken till behåll från sälj.

Starkast inom OMXS30 var Evolution, som steg 2,7 procent, och Securitas som stängde 2,3 procent upp. Svagast i storbolagsindexet var Assa Abloy och Autoliv, som tappade 1,7 respektive 1,3 procent.

MTG steg 3,3 procent. Bolaget redovisade en preliminär kvartalsomsättning som minskade 9 procent till 1.064 miljoner kronor. Justerat ebitda-resultat blev 193 miljoner (84). Enligt Infronts sammanställning per den 18 november räknade analytikerna med en omsättning på 1.130 miljoner kronor och ett justerat ebitda på 191 miljoner. MTG uppgav också att bolaget förhandlar om ett förvärv av en mobilspelutvecklare. MTG har ingått en icke bindande avsiktsförklaring, där den initiala köpeskillingen skulle vara omkring 130-150 miljoner dollar.

SAS avancerade 2,7 procent. Flygbolaget får enligt Sydbanks flyganalytiker bättre förutsättningar på långdistansområdet sedan konkurrenten Norwegian meddelat att det överger sin tidigare satsning på långflygningar.

Nokia och Google Cloud har inlett ett partnerskap för att gemensamt utveckla molnbaserade 5G-kärnlösningar för leverantörer av kommunikationstjänster och företagskunder. Nokia handlades upp 5 procent.

Hexatronic redovisade preliminära siffror för fjärde kvartalet som visade på ökad lönsamhet och 30 procents försäljningstillväxt, där merparten var organisk. Aktien svarade med att lyfta 13,5 procent.

Optifreeze rusade 27 procent. Bolaget har tecknat ett 36-månaders licensavtal värt uppskattningsvis 10-30 miljoner kronor med den svenska blomstergrossistfirman A.P.H. Svenska.

Sämre gick det för Xspray Pharma. Bolaget rapporterade att en extra bioekvivalensstudie kring Hynap-dasa visat ett utfall i linje med tidigare studie, men att formell bioekvivalens inte kunnat uppnås. Nästa vecka inleds dock nya bioekvivalensstudier med en av två modifierade formuleringar. Aktien föll 30 procent.

Sensys Gatsos dotterbolag i Nederländerna är föremål för utredning av myndigheter i landet gällande "eventuella regelöverträdelser", men vilka eventuella överträdelser det handlar om vet bolaget ännu inte, sade vd Ivo Mönnink till Nyhetsbyrån Direkt. Sensys Gatso backade 5,5 procent.

Piezo Motor för diskussioner med två av världens största mobiltelefontillverkare, som utvärderar designalternativ för mikromotorer tänkta att användas i zoomfunktionen i mobilkameror. Aktien noterade ett kurslyft på 44 procent.Graf: kursutveckling OMXS30 torsdag 14 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?