Annons
NEW YORK: HALVLEDARBOLAG LYFTE PÅ STARK BÖRS, S&P 500 +1,4% (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna visade en stark avslutande torsdagshandel och vid stängning syntes uppgångar på bred front. Särskilt starkt gick det för halvledarbolagen.

Dow Jones industriindex hade vid börsstängning stigit 1,0 procent till 33.294 samtidigt som Nasdaqs kompositindex noterades 1,7 procent högre till 12.639. Det breda S&P 500 var upp 1,4 procent till 4.200, motsvarande en uppgång om 0,9 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Bland sektorerna handlades samtliga ovanför nollstrecket och starkast utveckling syntes hos material och telekom, där motsvarande sektorindex inom S&P 500 var upp 2,2 respektive 2,0 procent.

Halvledartillverkaren Nvidia rapporterade på onsdagskvällen efter börsstängning ett justerat resultat på 0:51 dollar för kvartalet, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Bolagets prognos över intäkterna för det tredje kvartalet landade samtidigt på 5,9 miljarder dollar, en siffra som var under analytikernas förväntningar på 6,9 miljarder dollar. Aktien, som inledningsvis tappade mark, vände därefter uppåt och stängde på plus 4,0 procent. Sektorkolleger som AMD, Intel och Micron var även upp 3,0-5,0 procent. ON Semiconductors adderade 6,5 procent.

Molndatabolaget Snowflake lyfte 23 procent. Uppgången kom efter att bolagets kvartalssiffror låg över analytikernas förväntningar.

Samtidigt föll molntjänstbolaget Salesforce omkring 3,4 procent och hamnade i botten av Dow Jones Industriindex. På onsdagskvällen publicerades bolagets siffror för kvartalet. CNBC skrev att både omsättning och resultatet kom in högre än väntat medan prognosen för helåret 2023 blev en besvikelse.

Peloton, som tillverkar interaktiv träningsutrustning, rasade 18 procent. Bolagets delårsrapport vittnade om en ökad förlust och vd:n Barry McCarthy har lanserat en "aggressiv" plan för att vända på skutan. På onsdagen steg aktien kraftigt med uppgångar över 20 procent efter att ett avtal med Amazon gått i mål.

Svagt gick det även för lågprisvaruhandlaren Dollar Tree vars aktie var ned 10 procent. I samband med kvartalssiffrorna som redovisades innan börsöppning lämnades en helårsprognos som inte nådde upp till förväntningarna.

Tesla, som på torsdagen handlades efter att aktien delats på 3, var ned 0,4 procent.

På makrofronten visade siffror från USA att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd minskade med 2.000 personer förra veckan och uppgick till 243.000 personer. Analytiker hade räknat med 253.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Richard Thaler, som mottog Riksbankens ekonomipris till minne av Alfred Nobel 2017, sade på torsdagseftermiddagen att han tycker att USA-ekonomin uppvisar mer tecken på styrka än på svaghet.

"Ekonomin växer, den växer bara lite mindre snabbt än priserna. Och det betyder att reala BNP föll lite grand, men jag tycker att det bara är lustigt att kalla det en recession. Det liknar ingen recession vi har sett under min livstid", sade Thaler.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 8 punkter till 3,03 procent.

Graf: S&P 500 torsdagen den 25 augusti.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera