1515
Annons
NEW YORK: DEPPIGT EFTER FLOPP-RAPPORTER FRÅN APPLE OCH AMAZON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Microsofts aktie pekade lätt upp på fredagen och IT-konglomeratet såg därmed ut att kunna ta över tronen som världens högst värderade börsbolag efter att rapportsäsongen rullat vidare för techtitanerna. Apples rapport mottogs nämligen, till skillnad från Microsofts tidigare i veckan, med kall hand från investerare.

Ett antal av de allra största bolagen fortsatte rapportsäsongen efter öppningen på torsdagskvällen och de som fångade det mesta av uppmärksamheten var techkonglomeraten Apple och Amazon.

Med 30 minuter kvar till öppning stod terminen för S&P 500 0,6 procent ned medan industriindexet Dow Jones indikerades öppna 0,2 procent ned och techfokuserade Nasdaq Composits termin pekade ned 0,9 procent.

Apples aktie handlades ned med omkring 4 procent efter en sällsynt bom i fråga om intäkter, som noterades under förväntan på grund av problem halvledarbristen i Asien som tyngt Iphone-försäljningen. Intäkterna på 83,4 miljarder dollar var lägre än S&P Global Market Intelligence-konsensus på 85 miljarder dollar. Vinsten var helt i linje med förväntan.

Även Amazons rapport kom in med besvikelser, avmattning i tillväxten och en vinst per aktie på 6:12 dollar mot konsensus på 8:93 dollar parat med att analytikerna dessutom räknat med en högre prognos för det säsongsmässigt viktiga fjärde kvartalet renderade i kurssänkning på omkring 5 procent inför öppningen.

Likt många andra bolag vittnade så väl Amazon och Apple om svårigheterna i globala leverantörskedjor och ökade kostnader för arbetskraft, material och logistik.

Kafékedjan Starbucks aktie handlades också ned med runt 5 procent i förhandeln efter att vinsten kommit in någon procent över snittestimat, men samtidigt var omsättning och jämförbar butiksförsäljning lägre än väntat, siffror negativt påverkade av nytt covid-utbrott i nyckelmarknaden Kina.

Flera oljebolag har också öppnat böckerna innan öppning på fredagen. Chevrons omsättning steg till 44,7 miljarder dollar och var således en bra bit över förväntade 40,9 miljarder dollar, enligt analytikerkonsensus insamlade av S&P Global Market Intelligence. Den justerade vinsten per aktie uppgick till 2:96 dollar, mot förväntade 2:19 dollar. Vinsten var således den högsta på åtta år för ett enskilt kvartal. Aktien steg med drygt 1 procent innan öppningen. Reaktionen dämpades av att oljepriserna sjönk ett par procent.

Även Exxon Mobils rapport var något bättre än väntat, med så väl omsättning som resultat över estimat. Här var aktien också upp med 1 procent inför öppningen.

Annat i nyhetsflödet kretsade kring Facebook, som under torsdagskvällen meddelade att moderbolaget byter namn till "Meta", en öppning för det nya fokusområdet som kallas "metaverse" – ett upplevt virtuellt universum bestående av internet i sin helhet med fokus på upplevelser genom virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) som bolaget ska satsa på. Aktien handlades upp med drygt 1 procent i förhandeln.


Noteringar vid 15:00-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA -0,23%
Terminen för S&P 500 -0,60%
Terminen för Nasdaq 100 -0,94%
2-åriga USA-räntan +0,0434 till 0,5384%
10-åriga USA-räntan +0,0390 till 1,6084%
EUR/USD -0,0047 till 1:1634

KÄLLA: Infront.


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera