1515
Annons
CENTRALBANKER: OMIKRON ÄNDRAR INTE UTSIKTER – ABN AMRO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nya virusvarianten omikron ändrar inte utsikterna för penningpolitiken från världens stora centralbanker, utan Federal Reserve går fortsatt mot en åtstramning och även ECB håller fast vid tidigare kurs om att avsluta köpprogrammet PEPP.

Det bedömer ABN Amro i en analys.

"Våra oförändrade utsikter för centralbankerna återspeglar att utgångspunkten jämfört med covid I är annorlunda vad gäller utbudssidan och inflationen, och omikron kan visa sig vara minst lika mycket en utbudschock som en efterfrågechock", skriver de.

De påpekar att omikron skulle kunna förvärra nuvarande utbuds- och flaskhalsproblem, och på så sätt ytterligare pressa upp inflationstrycket i varusektorn. Samtidigt är det framför allt efterfrågan i tjänstesektorn som lär drabbas av nya restriktioner.

Med detta sagt skulle omikron kunna få penningpolitiken att svänga åt det mjukare hållet om de finansiella förhållandena skulle stramas åt kraftigt, exempelvis genom stor oro på de finansiella marknaderna.

"En kraftig åtstramning av de finansiella förhållandena skulle kunna bli avgörande för centralbankerna, även om vi i nuläget inte är någonstans i närheten av det", skriver ABN Amro.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?