1515
Annons
NEW YORK: RÅVARUPRISNEDGÅNG INGJUTER MOD I POSITIV TERMINSHANDEL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska börsterminer indikerade en positiv öppning på onsdagen, då råvarupriser klättrade ned från höga nivåer efter flera dagar av kraftiga uppgångar i takt med att sanktioner riktats mot Ryssland som svar på överfallet på Ukraina.

Med 45 minuter kvar till öppning stod terminen för det breda S&P 500-indexet 1,8 procent högre, medan industriindexet Dow Jones var upp med 1,7 procent. Techfokuserade Nasdaq 100 såg ut att öppna 2,3 procent högre. Samtliga tre index stängde på rött kvällen före efter en dag av stökig handel i kölvattnet av president Joe Bidens besked om importförbud mot rysk olja.

Lättnaden i råvarupriser kom till undsättning för marknadens sentiment under onsdagen, då europeiska börser lyfte efter fyra raka dagar av minushandel. Priset på Nordsjöoljan Brent var ned med omkring 5 procent under onsdagseftermiddagen, och höll sig då en bit under 125 dollar per fat. Samtidigt noterades prisnedgångar i så väl basmetaller som spannmål, som uppmärksammats som en skör faktor när Ryssland skärs av från världsekonomin samtidigt som det viktiga jordbrukslandet Ukraina är upptaget med att försvara sin suveränitet mot grannlandet.

Situationen har lett till ytterligare oro för att årets inflationsuppgång ska tillta och bli långvarigare än tidigare väntat. Råvaruprisuppgången har också bidragit till att röster höjts kring att en recession tycks alltmer trolig, vilket skulle kunna bli bekymmersamt givet hög inflation och redan låga räntor för centralbankerna att agera med i syfte att kyla ner ekonomin.

På onsdagen befann sig den amerikanska tioårsräntan på nivån kring 1,90 procent, en uppgång från dagslägsta kring 1,84 procent.

Trots ränteuppgång noterades samtliga techbolag inom ramen för akronymen "faang" – Facebook-ägaren Meta Platforms, Apple, Amazon, Netflix och Google - upp med cirka 2 procent vardera.

Bland enskilda bolag i övrigt noterades New York-noterade svenska havredrycksproducenten Oatlys aktie upp med 5 procent, efter att bolaget släppt en rapport som visade högre omsättning än väntat i fjolårets avslutande kvartal.

Livsmedelsproducenten Campbell Soup var en annan som släppte delårsrapport, som i sin tur var i linje med förväntningarna på så väl vinst- som intäktsrad. Aktien var upp med omkring 1 procent.

Industrikonflomeratet General Electrics aktie handlades upp med omkring 2 procent efter att styrelsen gett grönt ljus för ett återköpsprogram värt 3 miljarder dollar.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +1,67%
Terminen för S&P 500 +1,81%
Terminen för Nasdaq 100 +2,29%
2-åriga USA-räntan +0,0446 till 1,6494%
10-åriga USA-räntan +0,0537 till 1,9027%
Olja, US WTI -4,51% till 118:12 dollar/fat
Olja, Brent -3,86% till 123:04 dollar/fat
EUR/USD +0,0097 till 1:0998

KÄLLA: Infront.


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera