1515
Annons
ELBILAR: REVANSCH PÅ BÖRSERNA FÖR TRADITIONELLA BILBOLAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De senaste månaderna har varit en besvikelse för många ägare av elbilsaktier, medan flera av de traditionella biltillverkarna gått desto bättre. Börsrotationen till förmån för så kallade värdeaktier har inverkat, liksom de etablerade bolagens framgångar med att skapa partnerskap för elbilsbatterier.

Det konstaterar Wall Street Journal.

De 17 största icke-kinesiska biltillverkarna har de senaste tre månaderna stigit i snitt 11 procent, där Volkswagen utmärkt sig med uppgångar på väl över 30 procent. Om man i stället ser till de 19 största elbilsspecialisterna har aktierna i snitt backat med 15 procent, inklusive en 12-procentig nedgång för Tesla. Stigande räntor har riktat fokus mot bolag som väntas visa vinst inom en nära framtid, vilket gynnat de traditionella tillverkarna.

Även de etablerade bilbolagens framgångar i jakten på framtidens bilbatterier har varit gynnsamma. I maj blev Ford den senaste stora biltillverkaren att skapa ett partnerskap med en underleverantör för batteriproduktion. Dessa mångmiljardinvesteringar handlar om att säkra tillgång och kontroll över vad som kan komma att bli en bristresurs när elbilarna verkligen tar fart, och om de traditionella biltillverkarnas satsningar går hem kan det stärka positionerna för bolagen som har råd att göra dem: som Toyota, GM och Volkswagen.

Det är nämligen inte enbart elbilsbolagen som haft det motigt på börserna den senaste tiden, även de något mindre av de gamla tillverkarna som Nissan, Renault och Tata Motors har märkt av det. Med sina batterier tycks även elbilarna visa tecken på att bli en industriell produkt som gynnas av 1900-talets industriella storskalighet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?