1515
NORDEN: CARLSBERG NED, MISSTANKAR OM BARNARBETE, VINX30 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i Norden följde resten av Europa och USA nedåt på måndagen. Samlingsindexet Vinx30 sjönk med 0,7 procent till nivån 1.163.

OMXC25-indexet i Köpenhamn backade 0,9 procent till nivån 1.691.

I bryggerikoncernen Carlsbergs egna rapporter och konsultutredningar om verksamheten i Indien framgår misstankar om barnarbete och tecken på att mutbetalningar gjorts till myndighetstjänstemän.

Anklagelserna om barnarbete framgår av en rapport från revisionsfirman EY rörande lagerverksamhet hos en underleverantör i Indien, där vissa arbetare var mellan 16 och 18 år. EY-rapporten prickade också Carlsberg på ett flertal andra punkter, bland annat rörande brott mot miljöregler.

"Vi kan inte utesluta att brott mot våra egna regler och uppförandekoder har begåtts", sade Carlsberg i ett uttalande.

Bryggeriets aktie sjönk 2,2 procent.

Oslobörsens OBX-index tappade 1,1 procent till 881.

Akva, som säljer lösningar för fiskmatning, har utsatts för en cyberattack, som har lett till att flera av bolagets system gått ned.

Enligt bolaget är det ännu för tidigt att uppskatta de operationella och finansiella konsekvenserna av angreppet, liksom att bedöma när situationen kan vara löst.

Cyberattacken fick aktien att sjunka 4,2 procent.

I Helsingfors retirerade OMXH25-indexet 0,9 procent till 4.689.

Nokia, vars aktie backade 1,3 procent, har fått en order från svenska Tele2 avseende 5G Core (kärnan i 5G-nätet) i Sverige och Baltikum. Produkterna innebär bättre uppkoppling för röst- och dataöverföring, samt framtidens företagstjänster som "network slicing" och "edge computing", skrev Tele2 i ett pressmeddelande.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?