1515
BÖRSEN: FBI-UTREDNING FICK STORBANKERNA ATT SKAKA, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rörde sig på tisdagen mellan plus och minus, men stängde till slut på oförändrat. Flera industribolag gick hyggligt medan andra sektorer hade det motigare. En uppgift om en FBI-utredning fick några bankaktier att darra.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning oförändrat vid 1.900 och aktier för 26,4 miljarder kronor var till slut omsatta på Stockholmsbörsen.

En uppgift i Dagens Industri om att den amerikanska polismyndigheten FBI utreder penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank, fick de berörda aktierna att falla snabbt. Misstanken gäller enligt uppgifterna inte enbart penningtvätt utan även bedrägeri, och USA har begärt rättshjälp från Sverige. Av begäran framgår att SEB, Swedbank och Danske Bank utreds av tre federala myndigheter: Justitiedepartementet, FBI samt den federala åklagarmyndigheten i New Yorks södra distrikt.

SEB föll 2,4 procent och Swedbank 4,9 procent. Nordea och Handelsbanken klarade sig bättre och sjönk 0,6 respektive steg 0,5 procent.

På minussidan fanns modejätten H&M. Bolagets försäljningssiffror visade en minskning om 10 procent i lokal valuta för det fjärde kvartalet (september-november) i räkenskapsåret, jämfört med motsvarande kvartal i fjol då försäljningstillväxten var +5 procent. Väntat, enligt Infronts sammanställning, var en minskning på 11,4 procent. Aktien backade 2,9 procent.

Bland övriga storbolag låg SSAB i smått överlägsen topp med en uppgång på 6,3 procent. Stålbolaget kan tänkas ha fått medvind från att sektorkollegan, finska Outokumpu, höjt sin prognos för fjärde kvartalet.

På minussidan fanns Astra Zeneca, som kämpade vidare efter måndagens nedgång, då det blivit känt att Astra köper specialistläkemedelsbolaget Alexion till en avsevärd premie, enligt flera analytiker. Aktien backade 2 procent.

Volvokoncernen, Daimler, Iveco, OMV och Shell ska tillsammans skapa förutsättningar för vätgaslastbilar i stor skala i Europa under projektet H2Accelerate. Volvo stärktes 2,4 procent.

NGM-bolaget Light Air, som utvecklar luftrenare, klättrade 19 procent sedan bolaget meddelat ett testprojekt om coronavirus i samarbete med ett europeiskt forskningsinstitut. Testerna ska visa om svenskarnas Ion Flow-teknologi även förhindrar smittspridning av covid-19.

Pledpharma meddelade ett negativt resultat i den i förtid avslutade fas 3-studien med läkemedelskandidaten Pledox vid förebyggande av nervskador i samband med cellgiftsbehandlingar. I april meddelade Pledpharma att det beslutat att stänga programmet Polar med kandidaten Pledox. Aktien föll 4,8 procent.

På rekommendationsfronten lyfte Biovica 20 procent till 54:20 kronor sedan Pareto Securities inlett bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 103 kronor.

Embracer har utrymme att växa genom förvärv, anser Redeye som i en uppdragsanalys höjde värdet för aktien i ett basscenario till 250 kronor (205). Embracer steg 3,5 procent till 180 kronor.

Informationstjänsteföretaget Karnov avancerade 5,9 procent till 57:20 kronor. Nordea Markets har höjt riktkursen till 65 kronor (60) med upprepad köprekommendation.


OMXS30 tisdagen den 15 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?