1515
BÖRSEN: INDEX ÖKAR LÅNGSAMT FARTEN, TELIA STARKT, OMXS30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att under förmiddagen ha handlats på minus hämtade sig Stockholmsbörsen vid lunchtid på tisdagen och noterade i stället en uppgång.

Telia steg markant efter beskedet om att bolaget delar ut och säljer sin internationella carrier-verksamhet. I övrigt gick storbankerna relativt bra för dagen.

Omkring klockan 13.45 hade OMXS30-index stigit 0,7 procent till 1.852 och aktier för 8,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Även de större Europabörserna steg även om rörelserna relativt små.

Telia säljer sin internationella carrier-verksamhet Telia Carrier till Polhem Infra för 9,45 miljarder kronor på skuldfri bas. Enligt en kommentar från DNB Markets analytiker Stefan Gauffin till Nyhetsbyrån Direkt var prislappen klart högre än väntat. Samtidigt föreslog bolaget en utdelning på 0:65 kronor per aktie och därmed är årets utdelning på samma nivå som ursprungligen föreslogs i januari i år.

Teliaaktien avancerade 5 procent.

Bland de övriga aktierna inom OMXS30 index steg Volvo med 1,9 procent till 183:30 kronor och Autoliv med 2,1 procent till 732:80 kronor. Nordea har höjt sin riktkurs för Autoliv till 800 kronor från tidigare 785 kronor, med bibehållen köprekommendation.

Av storbankerna gick Nordea bäst med en uppgång på 1,7 procent, men även SEB och Handelsbanken steg i trakterna av 1,5 procent.

På minussidan tappade Swedish Match och Getinge 1,7 respektive 1,1 procent.

Experter vill enligt Dagens Industri tona ned framgången i forskningsbolaget Diamyd Medicals resultat från Diagnode-2-studien. Enligt tidningen förbereder bolaget av allt att döma en kapitalanskaffning där man vill ha in institutionella investerare. Aktien straffades med en nedgång på 15,5 procent.

Briban Invests och Olof Anderssons försäljning av aktier i Arise, som meddelades efter stängning på måndagen, skedde till kursen 40 kronor vilket motsvarade en rabatt på drygt 6 procent från måndagens stängningsnotering. Arise handlades ned 4,7 procent till 40:60 kronor.

Holmen avancerade 3,3 procent efter att ha fått en höjd rekommendation av Nordea, till köp från behåll.

AAK steg också på en ökad rekommendation, av Handelsbanken till behåll från sälj, och stärktes 1,1 procent.

Klövern ska göra en företrädesemission på 2 miljarder kronor som garanteras fullt ut av Rutger Arnhult genom Corem Property Group och M2 Asset Management.

"Vi tycker inte att finanserna har känts ansträngda, men marknaden har tyckt det. Så det är den anspänningen vi plockar bort", säger Rutger Arnhult till Direkt. Klövernaktien tappade 3 procent.

Tobii säljer Smartbox för drygt 13 miljoner pund och sätter därmed punkt för en långdragen historia som inleddes med att bolagets köp av Smartbox 2018 stötte på patrull hos konkurrensmyndigheten som ville att delar av bolaget skulle avyttras. Försäljning väntas inte ge någon nämnvärd resultateffekt, men aktien handlades ändå upp 4,4 procent.

Oasmia har tecknat avtal om distribution av cancerläkemedlet Apealea i Mellanöstern och Nordafrika med Taiba Middle East. Aktien stärktes 8,3 procent.

Analysguiden i Aktiespararna ser i en uppdragsanalys över 30 procents kurspotential för forskningsbolaget Callidatas therapeutics. I analysen höjs riktkursen till 144 kronor från tidigare 131 kronor. Calliditas steg 3 procent till 109:60 kronor.

Det behövs en utvecklingsplan från Lundin Energy för antingen Wisting eller Alta, skriver Kepler Cheuvreux på tisdagen efter att det under gårdagen blivit känt att Lundin Energy köper en 10-procentig licensandel vid Wisting. Analyshuset upprepar köp med riktkurs 215 kronor för oljebolaget. Norska Sparebank 1 Markets lyfter samtidigt fram Lundin Energy som ett av de mest attraktiva alternativen bland oljebolag inom prospektering och produktion. Sparebank 1 Markets har köprekommendation på Lundin Energy med en riktkurs på 270 kronor.

Lundin Energy steg 3,6 procent till 186:70 kronor.

Solkraftsbolaget Etrion uppger att det fått cirka 700 miljoner yen, motsvarande 59 miljoner kronor, i betalning som en del av det avtal som nyligen nåddes med Ziva Energy gällande 60 MW-projektet Mie. Aktien steg 3,5 procent.

Frankfurtnoterade Media and Games Invests parallellnotering på First North inleddes på tisdagen och aktien handlades till 13:25 kronor. I den riktade nyemissionen i samband med noteringen var priset per aktie 12 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?