Annons
NEW YORK: ALLEGHANY RUSADE EFTER UPPKÖP, S&P 500 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna handlades på blandade nivåer under eftermiddagen men vände sedan nedåt något efter att Fed-chefen Jerome Powell sade att den amerikanska centralbanken Fed kommer att överväga mer aggressiva räntehöjningar för att reducera inflationen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,6 procent till 34.553, samtidigt som Nasdaqs kompositindex backade 0,4 procent till 13.838. Det breda S&P 500 var oförändrat vid 4.461, motsvarande en uppgång om 0,1 procent sedan Stockholmsbörsens stängning.

I Ukrainakriget har landets president Volodymyr Zelenskyj varnat för att ett misslyckande i fredssamtalen med den ryske ledaren Vladimir Putin kan riskera att bli starten för ett globalt krig. Ukrainska och ryska tjänstemän har under helgen fortsatt att träffas för samtal, men dessa har hittills inte lett till några större framgångar. Bland annat har Ukraina avvisat ett ryskt ultimatum om att överge staden Mariupol.

En förlorare på den amerikanska marknaden var Boeing som backade med 3,6 procent. Ett av bolagets flygplan, en 737-800 i China Eastern Airlines regi, kraschade på måndagen in i ett berg i regionen Guangxi i södra Kina med drygt 130 personer ombord.

Undersökningsföretaget Nielsen, känt för mätningar av tv-tittande i USA, föll drygt 7 procent sedan ett bud på bolaget värt drygt 9 miljarder dollar avvisats. Enligt Nielsen undervärderade budet bolagets potential.

Blackberry, tidigare känt för mobiltelefoner men numera helt inriktat på mjukvara, stärktes 1,7 procent. RBC har uppgraderat aktien till "sector perform" med motiveringen att kursen nu stämmer bättre överens med bolagets fundamenta.

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio har uppgett att det inte har några omedelbara planer på att höja priserna på sina bilar, till skillnad från konkurrenter som Tesla och BYD vilka nyligen har höjt priser med hänvisning till högre råvarukostnader. Nio handlades ned 2,9 procent.

Även sektorkollegorna Lucid Group och Rivian tappade, med 1,2 respektive 4,5 procent. Tesla gick i motsatt riktning och steg 1,7 procent till 921 dollar efter att Jefferies återupprepade sin köprekommendation för bolaget. Riktkursen sänktes dock till 1.250 dollar från 1.400 dollar.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway avancerade 2,2 procent på nyheten om att bolaget förvärvar försäkringsbolaget Alleghany för 11,6 miljarder dollar. Alleghany steg i sin tur närmare 25 procent.

Fotbollsklubben Manchester United har uppgraderats till köp från tidigare behåll av Deutsche Bank, som anser att klubben är undervärderad i förhållande till andra bolag inom kategorin sport och liveevent. Aktien steg 4,3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan adderade 15 punkter till 2,31 procent. På råvarufronten var Brent-oljan upp 7,7 procent till 116 dollar per fat samtidigt som WTI-oljan steg 6,6 procent till 112 dollar per fat. De amerikanska oljebolagen Exxon och Chevron avancerade 4,5 respektive 1,8 procent.


Graf: S&P 500 måndagen den 21 mars

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera