1515
Annons
BÖRSEN: BRETT NEDÅT, INDUSTRIAKTIER PÅ MINUS, OMXS30 -1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen började måndagen med en viss återhämtning, men vände snabbt nedåt igen.

Läget i Ukraina har fortsatt varit spänt. USA:s president Joe Biden uppger sig vara redo att träffa Rysslands Vladimir Putin så länge landet inte invaderar Ukraina, men Biden har även sagt att han tror att Rysslands president givit order om att attackera grannlandet, och att USA är redo att införa sanktioner.

Omkring klockan 13.10 var OMXS30 ned 1,5 procent till 2.164 och aktier för 13,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Även de större Europabörserna har backat om än i mindre omfattning än Stockholm. Wall Street har helgstängt på måndagen.

Sett till sektorer gick industri, råvaror och fastigheter svagt. Bland storbolagen i OMXS30 sjönk Volvo, Sandvik och Assa Abloy med 2,7-2,8 procent. Sämst för dagen var dock Swedish Match och Sinch, som tappade 3,2 respektive 3,6 procent.

Ensamma på plus inom OMXS30 var Ericsson och Astra Zeneca, där sistnämnda bolag fick stöd av positiva resultat från studier med Enhertu mot bröstcancer. Läkemedelsbolaget har i övergripande resultat i fas 3-studien Destiny-Breast04 uppvisat väsentligt förbättrad överlevnad i en viss form av spridd bröstcancer, så kallad HER2-låg. Astra Zeneca var upp 2,7 procent.

Azelio föll hela 33 procent sedan Dagens Industri rapporterat att projekt för att bevisa viktig funktionalitet hos småspararfavoritens energilager har försenats eller inte blivit av, enligt handlingar från Energimyndigheten. Energiexperter tidningen har talat med är tveksamma till om det finns någon större marknad för energilagret.

En av förra veckans förlorare, Storytel, sjönk ytterligare 0,6 procent. DNB Markets har sänkt sin riktkurs för aktien från 250 till 190 kronor, men upprepat rekommendationen köp.

SBB har pekats ut som ett säljobjekt i en rapport av blankningsspecialisten Viceroy Research, som menar att fastighetsbolaget som en skulddriven förvärvare av hyrestillgångar är "oinvesterbart". SBB stod dock emot angreppet och steg i stället 2,4 procent.

Mönsterkortstillverkaren NCAB backade 4,3 procent. Aktien har gått svagt i år efter ett starkt fjolår och de senaste tre månaderna är NCAB ned cirka 31 procent.

Kambi klättrade 2,7 procent. Inom tolv månader kan en hugad spekulant på bolaget komma att presentera sig, tror investmentbanken Pareto efter den senaste tidens besked från bolaget kring bland annat relationen med Kindred.

Ovzon föll 11,6 procent efter att Carnegie sänkt rekommendationen till behåll.

Stillfront handlades ned 6,7 procent till 32:92 kronor. Såväl Pareto som Redeye har dragit ned sina kursförväntningar, Pareto genom att sänka sin riktkurs till 58 från 73 kronor och Redeye med att ta ned det så kallade motiverade basvärdet till 73 från 85 kronor.

På måndagen var det också debut på Nasdaq First North för bolaget Lyckegård som säljer jordbruksredskap. Aktien handlades till 4:55 kronor, vilket var 24 procent lägre än teckningskursen 5:95 kronor per aktie.OMXS30 måndagen den 21 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?