1515
TESLA: VÄNTAS GIGANTISK SLUTHANDEL INFÖR INKLUDERING I S&P 500

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elbilstillverkaren Tesla inkluderas i det breda börsindexet S&P 500 på måndag, vilket mest troligt kommer leda till en enorm stängningshandel på fredagen, rapporterar Reuters.

Tesla blir den högst värderade aktien att någonsin göra inträde i S&P 500, då bolaget kommer utgöra 1 procent av den totala vikten efter den massiva uppvärdering om över 700 procent som kan konstateras för 2020. Sedan mitten av november, när aktien presenterades som blivande en del av det breda indexet, har kursen stigit med 60 procent.

Anledningen till att massiv handel väntas i sluthandeln är att inkluderingen i indexet kommer tvinga indexfonder att köpa aktien. Enligt Reuters kommer aktier för över 80 miljarder dollar att byta händer i sluthandeln, då indexfonderna ska vikta om, något som gärna ska ske så sent som möjligt. Det kan jämföras med en daglig snitthandel om 18 miljarder dollar i Teslas aktie under det senaste året, en siffra som gör aktien till världens mest handlade aktie. Tvåa är Apple på 12 miljarder dollar.

I förra fredagens avsnitt av Nyhetsbyrån Direkts tv-program Trading Direkt var Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, inne på samma spår då han kommenterade inkluderingen av Tesla och Evolution Gaming i de breda huvudindexen på respektive marknad.

"Indexfonderna vill också komma in så sent som möjligt till 'rätt' kurs, det är därför det sker i den absoluta sluthandeln innan det att aktien tas upp i indexet", sade Joakim Bornold.

Trading Direkt-avsnittet kan ses i sin helhet på Direkt Studios Youtube-kanal, som kan hittas på länk.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?