1515
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA TORSDAGSHANDELN PÅ MINUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagens handel på minus i en fortsättning på nedgångar i USA.

De amerikanska börserna backade efter onsdagskvällens Fed-besked. Centralbanken lämnade som väntat såväl styrränta som obligationsköpprogram oförändrade. Mer oväntat var att ledamöternas nya konsensusprognos antydde att räntan kan höjas med 50 punkter under 2023.

Fed inväntar fortfarande "betydande framsteg" mot målen för att starta en nedtrappning av obligationsköpen, men det beslutet anses ha kommit närmare när Fed nu i alla fall inlett diskussionen om tidpunkten för denna "tapering". Räntorna steg och dollarn stärktes betydligt efter beskedet, en rörelse som hållit i sig in på torsdagen.

För Stockholmsbörsens indikerade förhandeln vid 8.30-tiden hos IG-Markets en öppning kring 0,6 procent ned i OMXS30-index. Ute i Europa var terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens index CAC40 kring 0,4 procent ner.

I USA stängde Dow Jones industriindex på minus 0,8 procent, S&P 500 var ned 0,5 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex hade backat 0,2 procent.

I Asien var det blandad utveckling på börserna med Tokyobörsen ned 1 procent och de kinesiska börserna på plus.

Bland morgonens nyheter visade vinterturismbolaget Skistar förbättrat nettoresultat till 39 miljoner kronor i tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret (-10). Nettoomsättningen ökade till 1.023 miljoner kronor (580). Skistar ser en positiv trend inför vintern 2021/2022, med utländska gäster som återkommer starkt, och har till och med vecka 23 ett bokningsläge på +30 procent inför vintern.

Strålterapisystemleverantören Elekta fått ett USA-godkännande för sin linjäraccelerator under namnet Harmony. Elekta Harmony har sedan tidigare en CE-märkning i Europa.

Bygghissbolaget Alimak har uppdaterat finansiella mål och utdelningspolicy inför bolagets kapitalmarknadsdag, som hålls på torsdagen.

På torsdagen är det även handelspremiär på First North Premier för poddcast-bolaget Acast. Inför noteringen gjorde bolaget ett aktieerbjudande och nyemission på sammantaget 1,8 miljarder kronor, varav emissionen stod för 1,3 miljarder kronor. Teckningskursen på 38 kronor per aktie värderar bolaget till 6,7 miljarder kronor efter att erbjudandet genomförts.

Sinch handlas efter uppdelning av aktier, split, 10:1

Bland morgonens rekommendationer har SEB Equities höjt riktkursen för Getinge till 345 kronor från 301 kronor med upprepat köpråd. SEB ser fortsatt potential för att Getinge kommer att överträffa sin prognos för helåret 2021, som banken i sin analys beskriver som överdrivet försiktig. I samband med rapporten för det andra kvartalet 2021 ser SEB en möjlighet att bolagets prognos kan komma att justeras upp.

First North-noterade bioteknikbolaget Xintela har slutfört den riktade nyemission som aviserades vid aktiemarknadens stängning på onsdagen. Kursen blev 2:34 kronor per aktie, en rabatt på 20 procent jämfört med onsdagens stängningskurs som var 2:93 kronor. Storleken på emissionen blev 28 miljoner kronor.

På torsdagens makroagenda finns bland annat KPI-statistik från euroområdet och från USA i eftermiddag veckosiffror över nyanmälda arbetslösa veckodata samt Philadelphia Fed index och ledande indikatorer.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?