1515
RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NED EFTER FED-PROTOKOLL, USD STABIL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjönk efter svensk stängning i går, medan dollarn var stabil, trots ett hökaktigt protokoll från Federal Reserve.

Protokollet från Feds senaste räntemöte visade att flera av ledamöterna uttryckte en oro kring den ihållande inflationsnivån. Vidare debatterades när Fed kan tänkas börja höja räntorna för att kyla ned den amerikanska ekonomin.

Några ledamöter signalerade en oro för att inflationstrycket breddats under den senaste tiden och att nedtrappningen av obligationsköpen därmed kan behöva påskyndas. Anledningen till att snabba på processen uppges vara att förbereda centralbanken för att kunna höja räntorna om så behövs, vilket bör ske efter avvecklingen av obligationsköpen, enligt protokollet.

Enligt handlare överskuggades Fed-protokollet i viss mån av uttalanden från Fed-chefen i San Fransisco, Mary Daly, tidigare på onsdagen. Hon sade att hon ser skälen för att snabba på nedtrappningen av tillgångsköpen (taper) men i dag är det för tidigt att kräva det.

Hon vill ha ytterligare information innan hon är redo att bestämma sig, men om utvecklingen fortsätter som nu skulle hon var för en snabbare taperingprocess.

Mary Daly sade vidare att hennes prognos är att Fed kommer att vilja höja räntan i slutet av nästa år. Hon tillade också att Fed-policyn skulle vara fortsatt ackommoderande även med ett par räntehöjningar nästa år.

Den amerikanska tioårsräntan avslutade torsdagshandeln på 1,64 procent, 4 punkter ned jämfört med noteringen vid svensk stängning.

I dag, torsdag, håller de amerikanska marknaderna stängt för firandet av Thanksgiving Day.

Asiatiska börser är blandade, japanska räntor pekar svagt ned och yenen är stabil mot dollarn.

BOK, Sydkoreas centralbank, höjde på torsdagen som väntat sin styrränta med 25 punkter till 1,00 procent, efter en första höjning på tre år i augusti. En ledamot ville lämna styrräntan oförändrad.

BOK noterar att penningpolitiken fortfarande kommer att vara stöttande, trots den senaste räntehöjningen, men att den kommer att fortsätta minska stödet i takt med att ekonomin återhämtar sig kommer.

Enligt chefen för BOK, Lee Juyeol, har inflationstrycket ökat avsevärt den senaste tiden och volatila priser för olja och andra råvaror höjer inflationsrisken. Inflationstrycket sprider sig också från utbudssidan till efterfrågesidan och BOK räknar med att inflationen kommer att ligga över målet under en längre tid än den tidigare väntat sig.

Lee sade vid en pressträff att det inte är sannolikt att de senaste två räntehöjningarna kommer att få återhämtningen ur spår, och utesluter inte ytterligare en höjning under första kvartalet 2022.

ING skriver i en kommentar att blickarna nu riktas mot ledtrådar för 2022 och hur mycket ytterligare räntorna kommer att höjas under den här cykeln.

Enligt uppgifter i japansk media planerar landets regering att sätta samman en extrabudget på 36.000 miljarder yen för att finansiera utgifter som ska dämpa påverkan från covid-19 och ge ut nya statsobligationer för 22.000 miljarder yen i budgeten för räkenskapsåret 2021-22.

Och enligt uppgifter i China Securities Journal planerar Kina att använda mer finanspolitiskt stöd för att hjälpa tillväxten och den inhemska ekonomin väntas få en solid start på det nya året på grund av åtgärderna.

På valutamarknaden handlas dollarn nu i princip oförändrat kring 115:4 mot yenen och ligger också stilla mot euron kring 1:121, jämfört med svensk stängning i går.

Kronan har samtidigt försvagats marginellt mot både dollarn och euron.

På torsdagens europeiska makroschema hittar vi bland annat från Tyskland Gfk konsumentförtroende och definitiv BNP för tredje kvartalet samt protokoll från ECB:s senaste räntemöte.

Här hemma riktas blickarna mot Riksbankens räntebesked klockan 9.30.

Enligt Infronts enkät kommer Riksbanken inte att röra reporäntan, men kanske är det ändå nu dags för ett eller två myrsteg på vägen mot en mindre expansiv penningpolitik.

Samtliga tio deltagande analytiker räknar med att reporäntan lämnas oförändrad, på 0,00 procent, men beträffande räntebanan tror nio av de tillfrågade ekonomerna att den nu kommer att signalera en räntenivå över noll procent i slutet av prognosperioden. I så fall för första gången sedan i februari 2020.

Dessutom publicerar SCB statistik över PPI och hushållsutlåningen för oktober.             torsdag kl 5.55 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:1093 (9:1127) EUR/USD 1:1214 (1:1207)
EUR/SEK 10:2151 (10:2117) USD/JPY 115:36 (115:38)
Jp obl 2 -0,12 (-0,12) Jp obl 10 0,08 (0,09)
Ty obl 2 -0,74 (-0,74) Ty obl 10 -0,23 (-0,21)
US obl 2 0,64 (0,64) US obl 10 1,64 (1,68)


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?