1515
Annons
GRUVOR: NY SKATTESTRUKTUR KAN VARA PÅ VÄG I CHILE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det chilenska parlamentets underhus har godkänt ett nytt lagförslag som innebär att skattestrukturen för verksamma gruvbolag i landet stöps om till en intäktsbaserad progressiv skatt, i förhållande till förändringar i kopparpriset.

Förenklat medför ett högre kopparpris en högre skatt, enligt lagförslaget som nu förts vidare till överhuset för slutligt beslut.

Det framgår av ett pressmeddelande från kreditvärderingsinstitutet Fitch, publicerat den 6 juli kvällstid.

Fitch uppskattar att de totala skatterna för gruvbolag kan komma att överstiga 70 procent av intäkterna före skatt förutsatt ett kopparpris pendlande kring nuvarande nivåer om 4:50 dollar per pund (pound). Om lagförslaget godkänns i dess nuvarande form skulle det innebära att Chile blir ett av de länder med tyngst skattebörda i världen för bolag verksamma i sektorn.

Kreditvärderingsinstitutet räknar vidare med att lagförslaget skulle föra med sig en avsevärt negativ påverkan på landets konkurrenskraft inom kopparindustrin. Förändringen skulle leda till högre investeringskostnader medan riskkapital skulle leta sig till andra gruvdistrikt, enligt Fitch.

Lundin Minings Candelaria-gruva återfinns i Chile där utvinning av koppar, guld och silver görs. Även Filo Mining, vars största ägare är Familjen Lundin, har verksamhet i Chile.

Nyhetsbyrån Direkt söker bolagen för kommentar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?