ALIMAK: UTMANINGARNA VÄNTAS FORTSÄTTA I ANDRA KVARTALET - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det första kvartalet var en utmanande start på 2020 för Alimak Group och utmaningarna förväntas fortsätta även i det andra kvartalet.

Det uppger vd Tormod Gunleiksrud i delårsrapporten som därmed i någon mening bekräftar bolagets utsikt från den 1 april när Alimak sänkte sitt utdelningsförslag och uppgav sig räkna med en "materiell påverkan" på efterfrågan och leveranser av produkter och tjänster under åtminstone första halvåret 2020 på grund av covid-19.

I rapporten för fjärde kvartalet lyfte Alimak fram att covid-19 skulle påverka bolagets verksamheter i Kina.

"Även om det nu verkar som om Kina är på väg att stabiliseras har utvecklingen i resten av världen skett på ett sätt som vi inte förutsåg i februari. Inget affärsområde eller land är helt och hållet undantaget och en stor del av våra medarbetare arbetar hemifrån", skriver Tormod Gunleiksrud.

"Med tanke på omständigheterna är jag nöjd med koncernens orderingång och särskilt de sekventiella förbättringarna inom Construction Equipment samt fortsatt ordertillväxt för After Sales", uppger Alimak-chefen om det gångna kvartalet.

"Som väntat mötte vi minskade intäkter för Wind relaterat till interna komponenter till vindkraftverk, en lägre orderstock för Construction samt projektleveranser för BMU som har en övervikt på den andra halvan av året. Vi uppskattar att ungefär halva nedgången i koncernens intäkter berodde på dessa faktorer", fortsätter han.

Construction Equipment och Industrial Equipment fick tillfälligt stänga fabriker, vilket tillsammans med en del störningar i leveranskedjan och logistiken inverkade materiellt på intäkter och resultat.

"En större påverkan mötte Rental och After Sales när såväl myndigheter som kunder, i varierande utsträckning, begränsar tillträdet till anläggningar. Detta ledde till minskat kapacitetsutnyttjande av servicetekniker på grund av säkerhetsföreskrifter och resebegränsningar", uppger Tormod Gunleiksrud.

Bolaget har initierat kostnadsbesparingar så som tillfällig permittering av personal, men har ännu inte vidtagit några drastiska nedskärningar.

"Vi har särskilt valt att inte friställa servicetekniker trots lägre kapacitetsutnyttjande då dessa resurser är kärnan i vår verksamhet", skriver Alimak-chefen.

I mars meddelades att Ole Kristian Jødahl blir ny Alimak-vd från den 1 juni.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?