Annons
Alleimas vd kommenterar Q4: “Systemen är fyllda”
Specialstålbolaget Alleima kom med sin rapport för fjärde kvartalet strax innan lunch. Siffrorna visade på högre omsättning och orderingång, men en något lägre vinst. Bolaget lämnade även sin första utdelning som börsnoterat bolag.

På börsen har rapporten tagits emot väl. Aktien är upp 12 procent under eftermiddagen.

Under kvartalet uppgick Alleimas omsättning till 5 159 miljoner kronor (3 925) med en organisk tillväxt på 14 procent. Även den organiska tillväxten för orderingången ökade tvåsiffrigt med 17 procent till 5 825 miljarder kronor (4 262).

Till Finwire väljer vd Göran Björkman att lyfta fram just orderingången - men även orderstocken - som två viktiga faktorer bakom den positiva tillväxten för omsättningen.

“Systemen är fyllda och det fakturerar vi från”, säger Björkman.

Den positiva tillväxten i orderingången förklaras bland annat genom att bolaget plockat hem flera större ordrar under kvartalet - särskilt inom sitt olje- och gassegment.

“Vi har väldigt många segment - det är alltid något som är svagt - men de flesta utvecklas positivt”, säger Björkman.

Under kvartalet förvärvades tyska Endosmart för en okänd summa. Bolaget omsatte på rullande tolv månader per den 30 september 105 miljoner kronor. Verksamheten går ut på att tillverka medicintekniska produkter samt förse bolag med tjänster.

Till Finwire säger Björklund att köpet av Endosmart är ett strategiskt viktigt förvärv som breddar Alleimas marknad samt stärker bolagets position i Europa.

“De kompletterar vår nuvarande affär. De är i ett område som vi själva inte har varit i så vår totala adresserbara marknad ökar”.

Vinsten landade på 413 miljoner kronor, en nedgång jämfört med de 437 miljoner som samlades ihop förra året. I sitt utdelningsförslag väljer styrelsen att föreslå en utdelning på 1,4 kronor, vilket är 38 procent av årets vinst. Bolagets utdelningspolicy är att i genomsnitt och över tid dela ut 50 procent av sitt resultat.

Att idag föreslå en något lägre utdelning jämfört med utdelningsmålet ser Göran Björkman som ett klokt förslag från styrelsen.

“Vi har bara existerat som ett börsbolag i fem månader. Det är fortfarande skakigt i omvärlden även om vi är nöjda med en stark order backlog. Dessutom är vi i en industri som är något volatil.”
Source: FinWire News
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera