1515
OHLSSON (RB): HÅRT DRABBADE BRANSCHER KAN KOMMA TILLBAKA SNABBT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De hårdast drabbade branscherna under coronapandemin bör komma tillbaka när väl restriktioner lyfts, kanske också väldigt snabbt.

Det sade vice riksbankschef Henry Ohlsson vid ett öppet forum om de långsiktiga effekterna på arbetsmarknaden av coronapandemin, som Riksbanken arrangerade på tisdagen.

"Många branscher som har problem har det inte på grund av att efterfrågan på deras varor och tjänster minskat utan på grund av restriktioner. När väl restriktioner lyfts kan man förvänta sig att de branscherna kommer tillbaka – och kanske kommer tillbaka väldigt snabbt", sade han.

Han sade också att pandemin slagit hårt mot arbetsmarknaden, som också blivit mer tudelad under krisen. Det är framför allt personer med svagare anknytning till arbetsmarknaden som blivit av med jobben och de åtgärder som vidtagits har främst riktat sig till tillsvidareanställda, med en redan från början starkare ställning.

Ytterligare ett problem är att kvaliteten på olika utbildningar sjunkit till följd av distansundervisning.

"Det är ett högt pris som vi kommer att få betala under lång tid framöver", sade Henry Ohlsson.

På frågan vad penningpolitiken kan göra för att stärka återhämtning på arbetsmarknaden sade han att den är ett trubbigt verktyg för att lösa problem med exempelvis för få yrkesutbildningar.

"Det vi kan göra är se till att det allmänna efterfrågeläget i ekonomin är högt så att hjulen snurrar snabbt. Det är nödvändigt, men inte tillräckligt, för att lösa de här problemen. Andra politikområden måste in", sade han.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?