BÖRS: SHB MEST KÖPTA AKTIEN BLAND SMÅSPARARE I SEPTEMBER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot sjätte månaden i rad med positiv avkastning och privatspararnas aktivitet är mycket hög.

Det skriver Avanza i sin månadsstatistikrapport.

"Majoriteten verkar dela det globala investerarkollektivets tro på att vi är inne i en ny stark aktiemarknad. Spararna nettoköper aktier för sjunde månaden i rad", säger Johanna Kull, sparekonom Avanza, i en kommentar.

Enligt Avanzas preliminära siffror för september gjorde privatspararna 330.300 affärer per dag i september, en ökning med 116 procent jämfört med samma månad i fjol men i stort sett oförändrat jämfört med augusti i år.

Handelsbanken var månadens klart mest köpta aktie hos både Avanza och Nordnet.

"Handelsbankens omstrukturering fick sparare att trycka på köpknappen, medan exportjättar som förlorar på en starkare svensk krona dumpas", kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt i Nordnets månadstatistikrapport.

Månadens säljlista hos Avanza toppades av gamingbolaget Stillfront.

"Stillfrontaktien är upp över 200 procent i år och att befintliga aktieägare valt att plocka hem en del av vinsten är rimligt. Man har emellertid inte sålt innehavet helt, vilket blir tydligt när man tittar på antalet aktieägare i bolaget som är upp 16 procent på en månad", säger Johanna Kull.

Mest nettosålda hos Nordnet är Atlas Copco, men också många skogsbolag åkte ur spararnas portföljer.

"Atlas Copco är typexempel på ett bolag som drabbas av motvind när dollarn faller och skogsbolagen, med kostnader i kronor och försäljning i dollar, är extra känsliga. Hittills har kronförstärkningen inte märkts i någon högre utsträckning i börskurserna, men det kan det bli ändring på när rapporterna för det tredje kvartalet anländer", skriver Frida Bratt.

Följande är Avanzas respektive Nordnets topp tre köpta/sålda aktier i september:


Avanza

Köpta: Handelsbanken, Swedbank, Millicom

Sålda: Stillfront, Astrazeneca, Swedish Match


Nordnet

Köpta: Handelsbanken, Investor, Tesla

Sålda: Atlas Copco, Latour, IndustrivärdenSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?