BÖRSEN: FORTSATT GOD RISKAPTIT MED H&M I TOPP, OMXS30 +1,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens investerare lät sig inte skrämmas av retoriskt vapenskrammel mellan USA och Kina och fortsatte uppåt efter förra veckans uppgångar. H&M stod som vinnare tillsammans med en rad industribolag.

Humöret dämpades dock något på förmiddagen efter att Kina uppmanat statliga importörer att stoppa en del av importen på amerikanska jordbruksvaror. Detta som svar på den amerikanske presidenten Donald Trumps uttalande på fredagen om att Hongkong inte längre är tillräckligt autonomt för att förtjäna särskild status av USA.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,2 procent till nivån 1.649. Aktier för 18,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Den tyska börsen var helgstängd precis som Oslo och Köpenhamn. I Paris var CAC40 vid samma tidpunkt upp 1,4 procent.

Majoriteten av aktierna på OMXS30 stängde på plus med många cykliska industribolag högt upp i listan. Brösttonerna mellan USA och Kina motverkades av hopp om snabbare återhämtning efter covid-19, där bland annat kinesisk data indikerade att inbromsningen för industrin nu sker i en långsammare takt än tidigare.

Fordonsrelaterade aktier stärkes och Volvo och Autoliv var upp 3,8 respektive 3,3 procent. Bland industribolagen klämde sig H&M in på en första plats med en uppgång på 4,1 procent. Klädjätten fick stöd av en höjd rekommendation av Bank of America till neutral (underperform).

Bland de handfull aktier på minus fanns primärt medlemmar i defensiva portföljer. Getinge och Essity var ner 2 respektive 1,4 procent, medan SCA, som fick en säljrekommendation av SEB, var ner 1,2 procent.

Bortom storbolagslistan steg Hoist Finance 7,7 procent.

Finansmannen Per Arwidsson, som på senare tid varit mest omtalad för sitt intåg i forskningsbolaget Oasmia, har fortsatt att öka sitt innehav i Hoist Finance till motsvarande 6,4 procent av aktierna.

Calliditas Therapeutics steg 6,4 procent. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade vd Renée Aguiar-Lucander att forskningsbolaget ska använda likviden från sin planerade riktade emission, som avser inbringa 75 miljoner dollar, till den pågående fas 3-studien med läkemedelskandidaten Nefecon samt kommersialiseringen i USA.

Mekonomen handlades upp drygt 10 procent till 69:00 kronor. Bilservicekedjan har fått rekommendationen köp från tidigare behåll av både Nordea och Handelsbanken.

Academedia klättrade 9,4 procent. Dagens industri menar i en analys att utbildningsföretaget är köpvärt med en uppsida till drygt 30 procent.

Pricer avancerade 5,5 procent. Prisetikettbolaget har fått en order från den befintliga franska kunden Carrefour värd drygt 50 miljoner kronor.

Spotlight-listade Tikspac föll över 20 procent. Storägaren Lars Åke Södergren har sålt hela sitt innehav på 19,1 procent. På måndagen meddelade även styrelseordförande Pelle Hjortblad sin avgång med omedelbar verkan sedan det kommit till hans kännedom att han kommer röstas bort vid kommande extra bolagsstämma.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndagen den 1 juni

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?