BÖRSEN: SEB OCH ESSITY I TOPP EFTER RAPPORTER, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde på uppsidan men noterades snart på minus. Det rörde sig dock endast om mindre rörelser. Rapporter från SEB och Essity välkomnades på marknaden med stigande kurser.

Strax efter klockan 10 var OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.986. Aktier för 4,7 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var förändringarna små på båda sidor om oförändrade nivåer.

SEB redovisade ett rörelseresultat för kvartalet på 6,4 miljarder kronor, vilket var 10 procent högre än vad analytikerna hade räknat enligt Infront. Stöd kom från oväntat höga ränte- och provisionsintäkter. En utdelning på 25 procent av vinsten för 2019 och 2020 föreslås, i linje med Finansinspektionens maxrekommendation. Banken aviserade samtidigt ett par mindre justeringar av sina finansiella mål. Aktien stärktes med nästan 2,5 procent.

Morgan Stanley har uppgraderat sin rekommendation till köp från behåll för Nordea. Bankaktien var upp nästan 1 procent.

Essitys justerade ebita-resultat kom in på 4.392 miljoner kronor, att ställa mot väntade 4.297 miljoner. Den organiska tillväxten för kvartalet blev -0,5 procent vilket var bättre än väntade -2,9 procent. Hygien- och hälsobolaget föreslår en utdelning för 2020 om 6:75 kronor per aktie, vilket speglar en höjning om 8 procent jämfört med året före. Aktien höjdes drygt 1 procent.

Vid sidan om de rapporterande storbolagen förbättrades Telia och Electrolux med något över 1,5 respektive drygt 2,5 procent. Flera verkstadsbolag gick åt motsatt håll med en nedgång på 2 respektive nästan 1 procent för Atlas Copco och Volvo.

Sandvik sjönk drygt 2 procent. Investmentbolaget Lundbergs har köpt 1 miljon aktier i Sandvik. Det är den första ökningen sedan våren 2013.

SEB har sänket Autoliv till behåll, från tidigare köp. Aktien backade 1,7 procent efter tisdagens positiva kursreaktion på kvartalsrapporten.

Strålterapisystemtillverkaren Elekta klättrade upp runt 3 procent efter huvudkonkurrenten Varian Medical Systems släppt sin rapport. Nordea spår i skenet av konkurrentens rapport en stabil orderingång för Elekta i bolagets tredje kvartal för perioden november till januari. Facit får vi den 25 februari då Elekta släpper rapport.

Lucara Diamond har utvunnit en diamant på 378 carat i den helägda Karowegruvan. Kvaliteten är av top white. Aktien belönades med en uppgång på knappt 8 procent.

Ett flertal bolag har aviserat att de vill ta in nytt kapital. Däribland Bambuser, Qiwi Games och Calliditas Therapeutics.

Bambuser ska göra en riktad emission om 0,5 miljarder kronor. Anders Holch Povlsen, ägare till Heartland och en tidig investerare i Asos, Klarna och Zalando, har indikerat intresse för att delta i den riktade emissionen. Bambuser var en vinnare, upp 15 procent.

Calliditas Therapeutics avser att göra en kapitalanskaffning i form av ett erbjudande av amerikanska depåbevis och en parallell riktad emission av stamaktier till vissa "kvalificerade" investerare i Europa och andra länder utanför USA. Forskningsbolaget har för avsikt att erbjudandet ska omfatta 4,5 miljoner stamaktier med en övertilldelningsoption om 15 procent av stamaktierna. Aktien tappade cirka 3 procent.

Qiiwi Games planerar en riktad nyemission om upp till 1 miljon aktier. I samband med beskedet släppte även preliminära siffror för det fjärde kvartalet med ett ebitda-resultat på cirka -5 miljoner kronor med en försäljning om 29,3 miljoner kronor. Aktien sänktes med 8 procent.

Rapporter har under morgonen även inkommit från ett flertal mindre bolag.

Mode- och skoföretaget Rizzo vände till vinst i bolagets första kvartal 2020/2021, detta trots att omsättningen sjönk. Den jämförbara försäljningen sjönk 22 procent. Vd Lars Fins skriver i rapporten att kvartalet är "förstås en besvikelse". Investerarna var dock förlåtande och handlade upp aktien lite mer än 7 procent.

Skolföretaget Atvexa visade på en ökad omsättning med en fortsatt förlust i det senaste kvartalet. Aktien sågs upp över 2 procent.

Micro Systemation redovisade en minskad omsättning och minusresultat i det fjärde kvartalet. Aktien, som var en förlorare, rasade ned med 20 procent.

Danske Bank har sänkt sin rekommendation för Biogaia till behåll från köp. Aktien trycktes ned drygt 3 procent.

SEB har höjt sin rekommendation för Bilia till köp från behåll. Aktien steg 7 procent.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdag 27 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?