1515
TESLA: DÖMS BETALA 137 MLN USD TILL EX-ANSTÄLLD FÖR RASISM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En federal domstol har dömt Tesla att betala 137 miljoner dollar i skadestånd till en 53-årig före detta anställd som utsatts för rasism på fabriken i Freemont utanför San Francisco.

Under åren 2015-2016 utsattes en 53-årig anställd regelbundet för nedsättande rasistiska skällsord under sitt arbete som hissoperatör i Teslas fabrik. Där fick han också uppleva en arbetsmiljö kantad av rasistiska bilder och nedsättande klotter, enligt vad som anfördes i rättegången.

Anledningen till att Tesla döms att betala ett så påfallande skadestånd är den juridiska praxisen kring så kallad "punitive damage" (straffskadestånd i svensk översättning) som gäller i bland annat USA, regler ämnade att utgöra avskräckande exempel. Dylika exempel är en stämning i början av 90-talet där en kvinna som skadats av en spilld kopp McDonalds-kaffe tillerkändes 640.000 dollar.

Det vanliga skadeståndet Tesla döms att betala till 53-åringen utgör 6,9 miljoner dollar, medan straffskadeståndet landar på 130 miljoner dollar. Av domen framgår att Tesla inte vidtagit åtgärder mot den rasistiska arbetsmiljön där 53-åringen trakasserades.

Det är dessutom andra gången på kort tid som Tesla tvingas betala skadestånd till fabriksanställda som utsatts för rasism. I maj kom en förlikningsman fram till att bolaget ska betala 1 miljon dollar sedan en tidigare anställd som bland annat utsattes för rasistiska trakasserier av sina förmän.

Skillnaden mellan den tidigare processen, med det klart lägre skadeståndet, är att 53-åringen var anställd av ett bemanningsföretag och således inte skrivit på Teslas obligatoriska anställningsavtal om att dylika tvister ska lösas i ett skiljeförfarande och inte i domstol.

"Det här sätter ljuset på vad som egentligen pågår inuti Teslas fabrik. Elon Musk, nu vet du. Det är dags att städa upp i den där fabriken", sade 53-åringen när domen fallit, enligt Wall Street Journal.

Teslas rättsliga företrädare hävdade att det inte finns några bevis för att 53-åringen utsatts för rasism av anställda och att bolaget inte ska hållas ansvarigt för de trakasserier som påstås ha ägt rum.

I ett internt brev som också publicerats offentligt av Tesla, författat av personalchefen Valerie Capers Workman, hävdas att domen är orättvis. Samtidigt framlyfts dock att Teslas processer och arbetsmiljö "inte var perfekta under 2015-2016".Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?