1515
TESLA: SKEPTISKA ANALYTIKER KAPITULERAR PÅ LÖPANDE BAND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagens mastiga uppgång för Tesla-aktien, som steg med ytterligare 8 procent till över 880 dollar, skedde mot bakgrund av att ytterligare ett tidigare negativt analyshus nu kapitulerat.

Evercore ISI höjde på fredagen rådet för Tesla-aktien till neutral efter att tidigare varit en av de få kvarvarande skeptikerna bland analyshusen. Den nya riktkursen skrivs till 650 dollar, upp från 225 dollar.

"Det spelar ingen roll vad vi kallar det när faktum är att vi varit på helt fel sida av Teslas utveckling i mer än ett år nu", skriver Evercore-analytiker Chris McNally i analysen, enligt Bloomberg News.

Evercore menar att aktien drivs på av tre olika faktorer: intäkter, värdering och köpoptioner. Det sistnämnda ger investerare rätt att köpa en aktie till ett visst pris, och med prisökningen i Tesla måste säljaren av avtalet säkra sin risk, vilket driver aktien uppåt.

Elbilstillverkarens aktie har stigit med nästan 40 procent under de senaste elva handelsdagarna, en uppgång som bland annat gjort vd Elon Musk till världens mest förmögna.

Tidigare i förra veckan gav också RBC upp och övergav säljrekommendationen.

"Det finns inga vackra omskrivningar annat än att konstatera att vi haft helt fel när det gäller Tesla-aktien", skrev analytikern Jospeh Spak, när han i ett "nyårslöfte" omprövade riktkursen och höjde till 700 dollar från 339 dollar, medan rekommendationen också här lyftes till neutral.

Något som förvånat RBC:s analytiker är till vilken omfattning Tesla har kunnat hämta in kapital på marknaden utan att kursen drabbats. Pengarna kan nyttjas för snabbare tillväxt och förvärv.

Den uppgång som anammare av RBC:s rekommendation missat från och med den 23 januari 2019 då rådet gavs tills dess att rådet lyftes på onsdagskvällen uppgår till 1.214 procent.

Evercore gav det negativa rådet i januari 2020 och sedan dess har aktien stigit med 536 procent.

När den amerikanska förhandeln öppnade i New York på måndagen handlades Teslas aktie ned med omkring 1,5 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?