1515
BÖRSEN: SVÄVAR RUNT 2.000-NIVÅN, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rivstartade veckan och OMXS30 noterades på förmiddagen för första gången på 2.000-nivån. Evolution lyfte bland storbolagen och rekommendationer rörde om i listorna.

Klockan 12:15 hade OMXS30-indexet stigit 0,6 procent till 1.999. Aktier för 6,6 miljarder hade då skiftat ägare på Stockholmsbörsen. Stämningen var bättre i Stockholm än på de europeiska motsvarigheterna där DAX i Frankfurt var ner 0,1 procent och CAC40 i Paris ner 0,4 procent.

På OMXS30 steg Evolution 2,6 procent. Livekasinobolaget har det senaste året ökat börsvärdet med 180 procent, men flera analytiker har på senare tiden uttalat sig och menar att bolaget förtjänar en hög värdering.

Högt upp i listan fanns även Ericsson tillsammans med SKF och Sandvik. Uppgångarna låg här mellan 1,6 och 1,9 procent.

Dagens industri menade i måndagens tidning att Tele2 kan vara en lågriskaktie värd att lägga i portföljen under rådande börshausse. Telekombolagets aktie steg 0,8 procent. Sektorkollegan Telia var samtidigt upp 1 procent.

Astra Zeneca meddelade att bolaget nått det primära målet i en jämförande fas 3-studie av blodcancerläkemedel Calquence. Astra Zeneca avancerade 1,1 procent.

Storbankerna utmärkte sig på minussidan med undantag för Swedbank som avancerade 0,4 procent. Nordea och Handelsbanken var ner 0,7 respektive 0,8 procent.

Bland nischbankerna har TF Banks vd Mattias Carlsson föreslagits som styrelseordförande för sektorkollegan Hoist Finance. Mattias Carlsson säger i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att det inte finns några intressekonflikter i konkurrenshänseende. TF Bank steg 3,5 procent medan Hoist gick i motsatt riktning och backade 2,2 procent.

Investmentbolaget Ratos knuffades upp 8,4 procent till 41 kronor efter att SEB Equities höjt rekommendationen till köp med ny riktkurs 49 kronor (37). Banken menar bland annat att det finns utrymme för fortsatta operationella förbättringar under de kommande två åren och med avyttringen av Bisnode har relationen mellan risk och avkastning förbättrats.

I hotellsektorn gick det sämre för Scandic och Pandox som fått sänkta rekommendationer från SEB Equities. Återhämtningen väntas ta längre tid och prispressen på hotellrum kommer att bestå även efter lättade restriktioner, spår banken. Scandic föll närmare 6 procent medan hotellfastighetsbolaget Pandox var ner 3,7 procent.

Redeye har höjt sin värdering i ett basscenario för Vicore Pharma till 62 kronor per aktie (48). Forskningsbolagets aktie steg 10,3 procent.

Carnegie sänkte på måndagen Electrolux Professional till behåll från tidigare köp, dock med höjd riktkurs till 50 från 41 kronor. På fredagen i förra veckan delade SEB Equities ut en säljrekommendation och aktien backade då 3 procent. Efter måndagens sänkning adderades ytterligare cirka 3 procent till fredagens nedgång.

Samma analyshus har höjt riktkursen för Sinch till 1.595 kronor från tidigare 1.100 kronor med upprepat köpråd. Aktien svarade med en uppgång på 2,3 procent till 1.324 kronor.

Börsveckan rekommenderade köp för Hexatronic och sälj för Swedencare. Aktierna svarade med att i Hexatronics fall stiga 6 procent och för Swedencare sjunka 4,1 procent.

Azelio handlades upp 8,4 procent. Bolaget har med Svea Solar tecknat en avsiktsförklaring för att utveckla projekt med Azelios energilagring, kallad Tes.pod, kopplat till solceller.

Streamify, som låter användare tjäna pengar genom att ta betalt av tittare för att sända livevideo, började handlas på Spotlight Stock Market. Avsluten gjordes vid 10:30 kronor och teckningsoptionen vid 2:75 kronor, vilket för ett unitpaket av fem aktier och tre teckningsoptioner innebar en uppgång på 96 procent jämfört med teckningskursen på 30:50 kronor per unit i nyemissionen inför listningen.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndagen 25 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?