1515
RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR MARGINELLT UPP, KRONAN TAPPAR NÅGOT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna rörde sig inte mycket efter svensk stängning i går och pekar svagt uppåt i den asiatiska handeln på torsdagen. Dollarn är fortsatt svag medan oljan håller fast vid uppgångar efter en större nedgång i oljelagren i USA än väntat kvällen före.

Tidigt på torsdagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan 1 punkt upp till 1,30 procent, räknat från den svenska stängningen på onsdagen.

I eftermiddag blir det från amerikanskt håll siffror över detaljhandelns försäljning i augusti, veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa samt Philadelphia Fed index för september.

Detaljhandeln väntas ha minskat med 0,7 procent under månaden, med en nedgång exklusive bilar på 0,1 procent.

Commerzbank noterar att utbudsproblemen i bilindustrin är en hämsko för detaljhandeln, med en betydande nedgång i bilförsäljningen i augusti. De ser en total nedgång med 1,2 procent och -0,5 procent borträknat bilar.

"Den generellt sett svagare takten i konsumtionen de senaste månaderna indikerar en nedgång i tillväxttakten under tredje kvartalet", skriver Commerzbank.

Asiatiska börser sjunker överlag på torsdagen trots en stark avslutning på Wall Street kvällen före, japanska räntor rör sig knappt och yenen är stabil mot dollarn.

Statistik under natten visade att Japans export inte nådde upp till förväntningarna i augusti. Exporten ökade med 26,2 procent i augusti jämfört med samma månad året före, men analytiker hade förväntat sig +34,0 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Importen steg med 44,7 procent, väntat +40,0 procent.

Underskottet i handelsbalansen blev cirka 635 miljarder yen, medan konsensusprognosen pekade mot -47,7 miljarder yen.

Capital Ecoomics skrev i en kommentar att det svagare än väntade exportutfallet till största del berodde på baseffekter och att de tror att Japans exportsektor kommer att utvecklas bättre än i andra asiatiska länder. De tror att Japans fokus på bilar och maskiner betyder att det kommer att gå bättre där än på andra håll.

När väl bristen på komponenter inom bilindustrin avtal mot årsskiftet och maskinexporten fortsätter att öka bör Japans export gå bra, enligt Capital Economics.

Japans vaccinminister Taro Kono, som är kandidat att bli landets nye premiärminister, vill enligt mediarapporter att ett kommande stimulanspaket ska fokusera på förnybar energi och på att bygga ut landet 5G-nötverk över hela landet.

Arbetslöshetsstatistik från Australien var ingen munter läsning. Visserligen sjönk arbetslösheten oväntat till 4,5 procent i augusti, från 4,6 procent månaden före, vilket var klart lägre än väntade 4,9 procent. Men nedgången berodde på ett stort fall i arbetskraftsdeltagande på grund av de nyliga nedstängningarna på grund av covid-19 snarare än en starkare arbetsmarknad, enligt landets statistikmyndighet.

ING noterar i et kundbrev att fallet i arbetskraftsdeltagandet var större än väntat och att deltavarianten och Australiens relativt låga vaccinationstäckning inte går bra ihop. För att begränsa smittan måste landet lita mer till nedstängningar och det har påverkat arbetsmarknaden negativt. Detta kommer sannolikt även påverka GBP för tredje kvartalet också, enligt ING.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt kring 109:3 mot yenen. Euron ligger samtidigt i princip stilla strax över 1:18 mot dollarn.

Kronan är knappt 2 öre svagare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.

På den europeiska makroagendan hittar vi på torsdagen euroområdets handelsbalans för augusti och här hemma Svensk Handels handelsbarometer för juli.             torsdag kl 5.55 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:5865 (8:5735) EUR/USD 1:1812 (1:1817)
EUR/SEK 10:1444 (10:1326) USD/JPY 109:30 (109:33)
Jp obl 2 -0,13 (-0,13) Jp obl 10 0,04 (0,04)
Ty obl 2 -0,69 (-0,68) Ty obl 10 -0,30 (-0,31)
US obl 2 0,21 (0,21) US obl 10 1,30 (1,29)


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?