1515
Annons
BEOWULF MINING: FÅR BEARBETNINGSKONCESSION KALLAK (NY2)

(Tillägg: på flera ställen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen beslutar om att ge bearbetningskoncession till gruvprospekteringsbolaget Beowulf Minings järnmalmsprojekt Kallak, Norrbotten.

Det uppger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson under en pressträff på tisdagen. En rad "unika" villkor är dock förenade med tillståndet, enligt ministern.

"Detta är ett historiskt beslut. I regel brukar den här typen av beslut ske utan några villkor, så blir det inte här utan här är villkoren många och omfattande", sade Karl-Petter Thorwaldsson och fortsatte:

"De långtgående unika villkor som regering väljer att ställa upp syftar till att behålla berörda samebyar skadeslösa. Att verksamhetsområdet ska ta så lite mark i anspråk som möjligt. Det har vi gjort just för att så långt det är möjligt motverka negativ påverkan på renskötseln utifrån statens övergripande ansvar för att rennäringen ska fortleva. Anläggningsarbeten ska ske under perioden då minsta möjliga negativa påverkan uppstår för renskötseln och området ska ta så lite mark i anspråk som möjligt", sade han om några av de uppradade villkoren.

Sammanlagt handlar det om tolv villkor som Beowulf Mining behöver uppfylla.

Under konferensen betonade näringsministern att tillståndet som behandlas är en bearbetningskoncession, och att det inte här och nu handlar om tillstånd att få starta en gruva.

"En bearbetningskoncession handlar om vem som har rätt att utvinna de metaller och mineral som finns i det utpekade området", sade Karl-Petter Thorwaldsson under pressträffen.

På en journalistfråga under konferensen om vilket av de flera olika tillstånd som är svårast att få för ett bolag, svarade ministern att det är miljöprövningen.

"Det svåraste hindret är nog miljöprövningen, för det är ganska komplicerat i Sverige och jag är väldigt angelägen om att det ska fortsätta vara så", sade ministern och tillade att det är upp till bolaget i fråga om det vill gå vidare efter godkännandet av bearbetningskoncessionen i just Beowulf Minings fall.

Det finns i regel fyra olika tillstånd som gruvbolag i fråga behöver erhålla för att starta en gruva; undersökningstillstånd, bearbetningskoncession, miljötillstånd samt markanvisning och bygglov.

Inför tisdagens beslut handlades aktien i Beowulf Mining upp med drygt 30 procent. En dryg halvtimme innan presskonferensens start handelsstoppades aktien. Handeln kommer att återupptas klockan 14.30.

"Skälet till handelsstoppet är att investerarna inte i tillräcklig omfattning eller på lika villkor har tillgång till information om Beowulf Mining eller depåbevisen", skrev handelsplatsen Spotlight Stock Market i ett pressmeddelande.

Beowulf lämnade in sin ansökan om bearbetningskoncession för Kallak första gången i april 2013.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera