1515
BÖRSEN: ABB OCH HEXAGON FICK TYSK DRAGHJÄLP, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade lätt på fredagen och utvecklingen var liknande den i övriga Europa, även om några av de ledande börserna på kontinenten backade mer än Stockholm.

Nedgången drabbade flertalet sektorer. På plussidan fanns bland annat vissa småbolag med kopplingar till vätgas, efter Vattenfalls beslut att satsa stort på området i Tyskland.

Vid stängning hade OMXS30-index sjunkit marginella 0,1 procent till 1.986 och aktier för 18,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Svagast inom OMXS 30var för dagen Boliden, som backade 1,8 procent. Även SKF och H&M var relativt stora förlorare med nedgångar på 1,2 respektive 1 procent.

Astra Zeneca och ABB var starkast i OMXS30 och steg 0,9 procent vardera, medan Sandvik noterade en uppgång på 0,6 procent. Dagen före, på torsdagen, lämnade Sandvik rapport och steg då marginella 0,1 procent.

Förutom ABB gick även Hexagon något bättre än marknaden med en uppgång på 0,6 procent. Tyska Siemens släppte på torsdagskvällen preliminära resultat för det gångna kvartalet som var "avsevärt högre än analytikerkonsensus".

Dunis försäljning i det fjärde kvartalet sjönk 25 procent jämfört med motsvarande period året före, och det operativa resultatet föll 72 procent, meddelade bolaget. Försäljningsnedgången var enligt Duni kopplad till kundsegmenten hotell och restaurang som drabbats hårt av covid-restriktioner. Aktien tappade 4 procent.

Lucy Dahlgren, grundare och tidigare vd för Bayn Group, lämnar rollen som styrelseledamot på egen begäran. Ägare representerande cirka 44 procent av aktierna har föreslagit att på extra bolagsstämma i februari välja Henrik Patek som ny styrelseledamot för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Lucy Dahlgren har på fredagen även sålt hela sitt aktieinnehav om cirka 1,2 miljoner aktier i bolaget. Bayn backade 5,1 procent.

Det svenska energibolaget Vattenfall planerar att ställa om det kritiserade kolkraftverket Moorburg i Hamburg till en av Europas största vätgasproducerande anläggningar. Det tyska intresset för vätgas har märkts av på börsen och så var fallet även på fredagen. Cell Impact lyfte 15 procent och Impact Coatings avancerade 11 procent. NGM-listade Metacon handlades 7,1 procent upp.

Nätbanken Avanza, som backade kraftigt efter sin rapport på torsdagen, rekylerade och steg 2,3 procent. Kepler Cheuvreux har höjt aktien till köp efter rapporten.

Elfordonsutvecklaren Inzile sjönk 6,2 procent till 51:20 kronor, efter att på torsdagskvällen ha genomfört en riktad nyemission om cirka 127 miljoner kronor med en teckningskurs om 49 kronor.

En aktie med stora intradagsrörelser var e-handlaren CDON. Efter att i den tidiga handeln ha varit ned drygt 5 procent fick aktien fart på eftermiddagen och steg som mest 17 procent. Vid stängning skrevs uppgången till 9,3 procent.

Embracer handlades 2,3 upp till 207:40 kronor efter att Carnegie höjt riktkursen till 250 kronor.

Electrolux Professional backade 3,1 procent sedan SEB Equities sänkt sin rekommendation för aktien till sälj.


Graf över OMXS30 index under fredagens öppning:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?