BÖRSEN: VÄNTAS INLEDA MAJ PÅ MINUS, ÖKADE SPÄNNINGAR USA-KINA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda maj månad på minus på måndagen efter nedgångar på Wall Street i fredags och nya spänningar mellan USA och Kina.

USA-presidenten Donald Trump har sagt att det finns bevis för att coronaviruset spridits från ett laboratorium i Wuhan, och han har anklagat Kina för mörkläggning i början av utbrottet. Kina kommer att hållas ansvarigt och tullar kan bli aktuellt. På söndagen varnade han för att avsluta handelsavtalets "fas ett" om inte Kina fullföljer sina åtaganden om att öka köpen från USA med 200 miljarder dollar.

För svensk del sjönk inköpschefsindex från Silf/Swedbank för den svenska industrisektorn i april till det lägsta utfallet sedan 2009, 36,7 från reviderade 42,6 månaden före, enligt siffror på måndagen.

På den positiva sidan fick Gilead Science i fredags beskedet att läkemedlet remdesivir får ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA som nödmedicin mot coronavirus. Remdesivir kan, beroende på hur allvarligt sjuka patienterna är, användas i antingen en kur på fem eller tio dagar.

Terminerna för Europabörserna pekade nedåt inför måndagens handelsstart. Vid 8.45-tiden var terminen för tyska DAX -2,6 procent.

I fredags, då flertalet Europabörser hade stängt, föll de amerikanska börserna. Dow Jones storbolagsindex stängde på minus 2,6 procent, S&P 500-indexet sjönk 2,8 procent och teknikorienterade Nasdaq förlorade 3,2 procent.

I Asien var Hongkongs Hang Seng-index ned drygt 4 procent på morgonen och i Sydkorea backade Kospi med 2 procent. Tokyobörsen håller stängt fram till på onsdag och de kinesiska börserna är stängda på måndagen.

På nyhetsfronten uppger källor till Bloomberg att Ericsson arbetar tillsammans med rådgivare för att sälja företaget Iconectiv. En eventuell försäljning beräknas inbringa mellan 1,5 och 2 miljarder kronor. Enligt Bloombergs källor ska dock ännu inget vara bestämt och Ericsson skulle kunna landa i att behålla företaget, skriver DI.

Kreditvärderingsinstitutet S&P har reviderat ned utsikterna för Nordeas kreditbetyg till negativa från stabila. Bankens nuvarande kreditbetyg AA/A-1+ bekräftas. Skälen till de nedreviderade utsikterna är den försämrade ekonomiska omgivningen till följd av pandemin covid-19, vilket bedöms göra det svårt för Nordea att förbättra sina resultat.

Millicom har nyttjat rätten att avbryta ett aktieköpsavtal gällande förvärvet av Telefonicas dotterbolag i Costa Rica, enligt ett pressmeddelande.

Fingerprint Cards har kommit med delårsrapport och den visar ett rörelseresultat om -17,7 miljoner kronor för första kvartalet 2020 (-1,9), en bruttomarginal på 24 procent (23) och en nettoomsättning på 310 miljoner kronor (343). Bolagets Cards marknadsandel inom kapacitiva sensorer för mobiltelefoner har ökat under det första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal förra året, enligt rapporten.

Servicebolaget Coor meddelar att vd Mikael Stöhr lämnar vd-posten på egen begäran. Han har varit vd på Coor sedan 2013.

På norsk front fick krisdrabbade flygbolaget Norwegian under helgen till slut ett ja från sina obligationsägare, som godtog bolagets räddningsplan, rapporterar flera medier. Nästa steg i processen är en extrastämma på måndagen där aktieägarna också behöver ställa sig bakom planen, och om så inte skulle ske finns fortfarande risken för konkurs. Aktien handelsstoppades inför öppning i Oslo.Rekommendationer

* Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Lundin Energy till behåll från köp. Riktkursen höjs samtidigt till 260 från 240 kronor.

* Även SEB Equities sänker sin rekommendation för Lundin Energy till behåll från köp. Riktkursen höjs till 250 från 240 kronor.

* Arctic Securities höjer sin rekommendation för Lundin Energy till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 240 från 140 kronor.

* Börsveckan ger rekommendationen köp till Note, SBB och Swedish Match. Tre andra aktier får rådet avvakta: Essity, SCA och Sandvik.Makroagenda

* Spanien: PMI april kl 9.15

* Italien: PMI april kl 9.45

* Frankrike: industri-PMI (def) april kl 9.50

* Tyskland: industri-PMI (def) april kl 9.55

* EMU: industri-PMI (def) april kl 10.00

* ECB: enkät bland prognosmakare kl 10.00

* AF: veckostatistik kl 12.00

* Brasilien: industri-PMI april kl 15.00

* USA: industriorder mars kl 16.00Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?