1515
Annons
BÖRSEN: EVOLUTION OCH SWMA VINNARE PÅ SÖMIG BÖRS, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade vid torsdagsstängningen återhämtat sig och handlades ovan nollstrecket. Efter ett räntebesked från Riksbanken i linje med förväntningarna var H&M, som rapporterat på morgonen, och Evolution dagens mest omsatta aktier i storbolagsindexet.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 2.274. Aktier för 19,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten handlades tyska DAX-index upp 0,5 procent. Parisbörsen och Londonbörsen avancerade också.

Bland Stockholmsbörsens storbolag var Evolution, som steg 2,4 procent, i topp tillsammans med Swedish Match, som steg 2,9 procent. Snusbolagets riktkurs skruvades upp av bland annat Societe Generale under torsdagen.

OMXS30-indexet tyngdes dock av Sinch som gjorde sin i debutdag i storbolagsindexet och rapportaktuell H&M. Aktierna backade 3,9 respektive 1,1 procent.

Klädbolaget H&M, som rapporterat på torsdagsmorgonen, redovisade ett rörelseresultat på 3.852 miljoner kronor för det andra kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Analytikerkonsensus indikerade ett rörelseresultat på 3.642 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning.

Fokus under presentationen ägnades åt den försämrade försäljningsutvecklingen under den senare delen av juni. Klädbolagets förklaring var delvis en kallare väderlek i vissa länder i Europa, men främst att jämförelsetalen var starka.

Även försäljningen i Kina, som minskade med 23 procent under kvartalet, skapade viss oro. Bolaget fortsatte på inslagen linje att inte prata om situationen, men beskrev den som en "komplex situation", enligt H&M-gruppens vd Helena Helmersson som i övrigt hänvisade till tidigare uttalanden.

Nordea Markets har stämplat Volati med köp från tidigare behåll, riktkursen hålls fast vid 133 kronor. Nordea anser att värderingsgapet mot liknande bolag är för stort i och den senaste tidens renodling. Aktien var upp 12,8 procent, till 114:40 kronor.

SEB Equities sänkte sin rekommendation för Dustin till behåll från köp efter onsdagens kvartalsrapport. SEB har svårt att se ytterligare uppsida i Dustin och nämner ett antal orsaker. Banken hänvisar till värderingsmultipeln, fortsatta motvindar vad gäller kassaflödet på kort sikt, samt en ansträngd ("stretched") balansräkning som begränsar M&A-möjligheter. Aktien var ned 7,2 procent

Stillfront-aktien föll med 11,2 procent. Analyshuset Pareto menar att det troligen rör sig om en reaktion på telefonkonferenser med analytiker där bolaget dämpat utsikterna.

Profoto debuterade på Stockholmsbörsen och lyckades vända den senaste tidens trend av trötta introduktioner. Fotoleverantören, som inför noteringen gjorde en nyemission på 941 miljoner kronor, sattes till teckningskursen 66 kronor och handlades till 84 kronor, 27 procent över teckningskursen.


Graf: OMXS30 torsdagen den 1 juli

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?