1515
Annons
BÖRSEN: BOOZT FALLER EFTER PROGNOSSÄNKNING, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel nedåt, där bland andra SCA tyngdes efter en sänkt rekommendation.

E-handelsbolaget Boozt och energiföretaget Azelio backade tydligt efter sänkt helårsprognos för förstnämnda och besked om varsel för det sistnämnda bolaget.

På makrofronten riktades marknadens fokus fortsatt mot ränteläget. Under torsdagen väntas räntebesked från ECB.

"Den senaste informationen från ECB har cementerat prognoserna att räntan höjs i juli och vi förväntar oss att ECB även bekräftar att tillgångsköpen kommer att avslutas senare i juni. Huvudfokus under presskonferensen tror vi kommer att ligga på signalering om storleken på den första räntehöjningen. Vi tror inte att president Lagarde utesluter möjligheten till 50 punkters räntehöjning nästa månad", skriver SEB i ett morgonbrev.

Vid 9.25-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,5 procent till nivån 2.059. Aktier för drygt 1,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

På kontinenten noterades franska CAC 40 ned 0,4 procent medan tyska DAX retirerade 0,7 procent.

Inom storbolagsindexet OMXS30 återfanns SCA bland förlorarna, med en nedgång på 2,4 procent. Carnegie har sänkt rekommendation för skogskoncernen till sälj från behåll.

Tungt var det även för Sinch och Boliden med tapp på 1,8 respektive 1,6 procent.

Storbankerna gick åt andra hållet med Nordea i fronten, upp 0,9 procent. SEB, Handelsbanken och Swedbank avancerade mellan 0,6-0,8 procent.

Telia och Tele2, som är av lite mer defensiv karaktär, lyckades avancera 0,7 respektive 0,3 procent.

E-handelsbolaget Boozt har sänkt sina helårsprognoser för tillväxten och det justerade rörelseresultatet för att "återspegla en avmattande konsumtion".

För helåret räknar Boozt nu med en nettoomsättningstillväxt i intervallet 10-15 procent (tidigare prognos 20-25 procent) och en justerad ebit på 235-285 miljoner kronor (tidigare prognos 365-420 miljoner). Bolaget meddelar också att nettoomsättningstillväxten för andra kvartalet förväntas vara i intervallet 5-8 procent, med en justerad ebit 70-80 miljoner kronor. Aktien i Boozt föll över 16 procent.

Energiföretaget Azelio har beslutat att transformera sin organisation och varslar 100 anställda "för att uppnå en mer effektiv och agil organisation". Transformationen beräknas minska kostnaderna med cirka 150 miljoner kronor i årstakt. Aktien handlades ned strax över 10 procent.

Hjälmteknikbolaget Mips har presenterat nya finansiella mål inför bolagets kapitalmarknadsdag som hålls under torsdagen. De nya långsiktiga målen är att nettoomsättningen ska överstiga 2 miljarder kronor 2027 och att den underliggande rörelsemarginalen ska överstiga 50 procent. De tidigare målen var att nettoomsättningen skulle överstiga 1 miljard kronor 2025 och att den underliggande rörelsemarginalen skulle överstiga 40 procent. Marknaden svarade med att handla ned aktien 3,1 procent.

Förvärv har medicinteknikbolaget Coala-Life bjudit på. Avtal har skrivits om uppköp av amerikanska Vitrics Management Group för en köpeskilling om 4,5 miljoner dollar på kontant- och skuldfri basis. Aktien stegrade 6,2 procent.

Uppgång rådde för omsorgsbolagen Attendo, Ambea och Humana. Aktierna steg mellan 1,0-4,2 procent efter att Nordea Markets återupptagit bevakning av aktierna med köprekommendation på samtliga.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera