1515
BÖRSEN: SMÅ RÖRELSER, BOLIDEN OCH EVO I TOPP, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades med nära nog oförändrade indexnoteringar på måndagen och börsen gick därmed något bättre än de ledande i Europa, som mestadels sjönk. Nyhetsflödet var tunt då marknaden avvaktade veckans kommande bolagsrapporter.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.388 och aktier för 18,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt backade DAX-index med 0,3 procent.

Bland storbolagen hamnade Evolution och Boliden i topp med uppgångar på 5,1 respektive 5,3 procent. Morgan Stanley har höjt riktkursen för Boliden till 345 kronor (330) och gruv- och smältverksbolaget handlades upp till 338 kronor.

Även storbankerna gick bättre än index, där Nordea var starkast med en uppgång på 1,8 procent följd av Handelsbanken som steg 1,3 procent.

På OMXS30:s förlorarsida återfanns för dagen Skanska, som tappade 3,8 procent till 248:90 kronor efter fredagens rapportstyrda kurslyft. Handelsbanken har ändrat rekommendationen för byggkoncernens aktie till behåll från tidigare köp med riktkursen 265 kronor.

Nedåt gick även Astra Zeneca, minus 2,6 procent, och Ericsson som tappade 1,3 procent.

ABB handlades ned 0,3 procent. Amerikanska RBC Bearings köper ABB:s verksamhet inom mekanisk kraftöverföring, en verksamhet som går under namnet Dodge, för totalt 2,9 miljarder dollar. ABB väntar sig en positiv resultateffekt på cirka 2,2 miljarder dollar vid försäljningen.

Saniona rusade 12 procent efter att ha meddelat att det amerikanska läkemedelsverket FDA har beviljat särläkemedelsklassning av Tesomet för behandling av hypotalamisk fetma (HO). Enligt Saniona är Tesomet det första och enda prövningsläkemedlet för behandling av HO som erhållit särläkemedelsklassning.

Sensys Gatso har fått en order värd motsvarande 11,4 miljoner kronor för leverans och installation av trafiksäkerhetssystem och tjänster till delstaten Victoria i Australien. Aktien steg 4,4 procent.

Även Net Insight, som levererar lösningar för medienät, stärktes efter en order och slutade upp 6,9 procent. Bolaget har fått en beställning från en nordamerikansk nätoperatör till ett värde av cirka 900.000 dollar.

Cybersäkerhetsbolaget Advenica har fått en order från en finsk kund inom den offentliga sektorn till ett värde av 9 miljoner kronor. Aktien steg 7,3 procent.

First North-bolaget Serstech minskade sin nettoförlust något i årets andra kvartal samtidigt som omsättningen ökade till 2,8 miljoner kronor. Bolaget, som är verksamt inom bland annat kemisk identifiering av sprängmedel och narkotika, fick dock en kylig reaktion av marknaden och backade 1,3 procent.

Veoneer minskade 0,1 procent till 269:20 kronor. Bilsäkerhetsföretaget, som i fredags fick ett uppköpsbud av Magna International på motsvarande 271 kronor per aktie, har fått riktkurshöjningar från fler än ett håll. Nordea Markets har lyft riktkursen till 330 kronor (260) med upprepad köprekommendation samtidigt som Pareto skruvat upp sin riktkurs till 530 kronor (300), också med upprepad köprekommendation.Graf: OMXS30 måndagen den 26 juli

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?