1515
EGETIS THERAPEUTICS: SIKTE PÅ EGEN SÄLJSTYRKA UNDER 50 PERSONER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Egetis Therapeutics, med fokus på särläkemedelsområdet, planerar för en lansering av sina tillgångar Emcitate och Aladote med en egen liten fokuserad försäljningsorganisation.

Det sade Egetis Therapeutics vd Nicklas Westerholm under sin presentation vid Aktiespararnas digitala evenemang Aktiedagen på tisdagen.

Med en organisation på under 50 heltidsanställda bedömer Nicklas Westerholm kunna täcka marknaderna i USA och Europa.

Läkemedelskandidaten Emcitate utvärderas mot behandling av en så kallad ultrasällsynt sjukdom, nämligen MCT8 brist. Den genetiska störningen drabbar ungefär 1 av 70.000 pojkar och påverkar hormonsignaleringen från sköldkörteln med ett livslångt handikapp som följd.

Emcitate fick i november statusen Rare Paediatric Designation i USA, vilket vid ett eventuellt godkännande kan ge en så kallad Priority Review Voucher (PRV) från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. En PRV ger ett snabbspår i den amerikanska myndighetens handläggningstider för ett annat projekt och är en tillgång som kan användas eller avyttras.

Under presentationen presenteras en dryg handfull transaktioner under 2019-2020 där PRV:s avyttrats för mellan 95 till 125 miljoner dollar.

En registreringsgrundande fas 2b/3 studie inleddes i slutet av 2020, då den första patienten doserades. Rekryteringen uppges löpa enligt plan och sista patient i studien förväntas rekryteras under det fjärde kvartalet 2021 med förväntade interimsresultat under andra halvåret 2022.

Redan i dag behandlas dock över 100 patienter med Emcitate enligt så kallat named patient basis, där nationella myndighetsgodkännanden finns för individuella patienter.

Om bolaget blir framgångsrika i sina studier siktar Egetis Therapeutics på en lansering av Emcitate under 2023/2024 i USA respektive Europa.

Givet en marknad på över 10.000 patienter och en prissättning på över 250.000 dollar ser Egetis Therapeutics en marknadspotential på över 1 miljarder dollar. Egetis vd Nicklas Westerholm har då grundat antagandet på vad han bedömer vara en "modest marknadspenetration" på 50 procent.

Med läkemedelskandidaten Aladote utvecklar Egetis Therapeutics en behandling mot överdos av paracetamol, den aktiva ingrediensen i Alvedon mot värk och feber. Under senare delen av året planerar Egetis Therapeutics att inleda en fas2b/3 studie med Aladote beroende på utvecklingen av situationen kring covid-19.

En interimsavläsning i Aladote-studien är planerad att genomföras efter att hälften av de 225 planerade patienterna har inkluderats i studien. Studien kommer att bedrivas i tre behandlingsarmar, en med en hög dos av Aladote, en med en låg dos av Aladote samt en placeboarm. Aladote kommer i studien utvärderas tillsammans med acetylcystein (NAC).

Aladote har sedan tidigare beviljats särläkemedelsstatus i USA, vilket bland annat ger rätt till sju års marknadsexklusivitet vid ett eventuellt godkännande. I Europa har en motsvarande ansökan inlämnats under det första kvartalet 2021.

Med över 175.000 sjukhusinläggningar till följd av överdoser av paracetamol, ett prisantagande om 5.000 dollar samt även här en bedömning om vad Nicklas Westerholm uppger vara en "relativt modest marknadspenetration" om 40 procent skulle det ge en årlig marknadsmöjlighet på över 350 miljoner dollar.

Om Egetis Therapeutics är framgångsrika i utvecklingen av Aladote ser Nicklas Westerholm framför sig en lansering av läkemedlet under 2024 i USA och Europa.

Enligt Nicklas Westerholm finns det även plats för att förvärva eller inlicensiera ytterligare särläkemedelsprojekt i sen forskningsfas. Under frågestunden får Nicklas Westerholm frågan om hur nya eventuella projekt ska finansieras. Beroende på hur en eventuell sådan affär ser ut kan det enligt Nicklas Westerholm både ske med, eller utan, en tillkommande emission. Huvudsaken är enligt honom att maximera värdet från transaktionen.

Under presentationen påtalade Nicklas Westerholm fördelarna med att arbeta inom särläkemedelsområdet som vanligtvis har en kortare utvecklingstid jämfört med traditionell läkemedelsforskning, högre sannolikhet att lyckas ta sig till marknad samt i snitt inbringar ett högre pris för läkemedlen.

Med stöd från uppgifter från Evaluatepharma låg genomsnittspriset för ett särläkemedel under 2018 på 150.900 dollar jämfört med 33.700 dollar för läkemedel utanför särläkemedelsområdet. Den genomsnittliga tillväxten (CAGR) i priserna för särläkemedel har, enligt Evaluatepharma legat på 4,2 procent för tidsperioden 2014-2018.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?