1515
Bublar Group förvärvar Plotagon som ingått avtal med ett av världens största avatar-baserade sociala nätverk

Bublar Group förvärvar Plotagon Production AB (Plotagon) som nyligen har ingått ett flerårigt avtal med sydkoreanska Naver Z Corporation som driver apptjänsten ZEPETO med ca 180 miljoner användare i världen. Plotagon har en teknikplattform för att skapa 3D-animerade filmer på några minuter. Bolagen har startat utveckling av en app som kommer lanseras 2021 baserad på Plotagons teknik och ZEPETOS innehåll. Köpeskillingen är avtalad till 15,3 MSEK och erläggs i form av ca 5,65 miljoner nyemitterade aktier i Bublar Group AB, vilket motsvarar en utspädning för befintliga ägare om ca 5,3%. Vidare utgår 10 MSEK i aktier eller kontanter vid lansering av appen. Utöver detta kan också en resultatbaserad tilläggsköpeskilling med progressiv multipel på 2,0-6,4 på EBITDA-resultat betalas. Tilläggsköpeskillingen beräknas utifrån ett EBITDA-resultat på mellan 4,0-11,0 MSEK och utgår tidigast 2022 om maximalt 70 MSEK. Styrelsen kan ensidigt välja utbetalning i aktier eller kontanter.

Plotagon har en beprövad plattform och app som gör det möjligt att enkelt skapa och dela egna 3D-animerade filmer genom några knapptryck på mobilen eller datorn. ZEPETO är ett socialt nätverk där användarna skapar avatarer av sig själva, spelar spel och möter andra användare virtuellt. Idag finns 180 miljoner registrerade användare på plattformen.

- Vi gör ett spännande förvärv där Plotagons beprövade teknik får möjlighet att möta ZEPETOS stora internationella användarbas med en skalbar intäktsmodell. Vi ser också en strategisk potential i samarbetet med ett stort asiatiskt nätverk inför kommande mobilspelslanseringar, säger Magnus Granqvist, Bublars medgrundare och VD för Bublars spelstudio.

Som ett första steg utvecklas nu en tjänst som ger användarna möjlighet att enkelt skapa egna filmer med sina avatarer, baserat på Plotagons teknik och ZEPETOS innehåll. Kommersiell lansering sker under 2021 och intäkterna, främst från abonnemang, i den nya tjänsten fördelas mellan bolagen. Avtalet mellan Plotagon och Naver Z är flerårigt.

- Vi är mycket stolta över att vara en del av den globala framväxten inom användargenererat innehåll. Vi är övertygade om att vårt team och vår teknik ska kunna användas mot flera av Bublars kunder och samarbeten med starka globala varumärken, säger Filip Grufman, VD för Plotagon.

ZEPETO har nära samarbeten inom den populära koreanska musikindustrin, k-pop-genren. I september lanserades världens första virtuella s k “fansign-event” där k-pop-bandet Blackpink och amerikanska artisten Selena Gomez skapade en animerad dansvideo baserade på 3D-avatarer från ZEPETO. Videon har efter ett par månader över 80 miljoner visningar på YouTube. I oktober gjorde flera artist- och skivbolag, bl a sydkoreanska Big Hit Entertainment, investeringar i Naver Z. Big Hit Entertainment står bakom succébandet BTS, som räknas som ett av världens största band.

Plotagons nuvarande verksamhet och bakgrund till förvärvet
Sedan starten 2014 har Plotagon utvecklat plattform och en “movie-maker”-applikation som idag finns på App Store och Google Play samt som desktop-version. Även om verksamheten har skalats ned till en kassaflödesneutral verksamhet och ingen marknadsföring görs har bolaget ca 300 000 unika användare i månaden och drygt 8 000 betalande kunder, främst i USA och Indien. Via månadsabonnemang och köp inuti app betalar användarna för att producera och dela filmer skapade på plattformen. Bolaget har även flertalet företagskunder som tecknar licensavtal direkt i tjänsten. Under 2020 väntas omsättningen uppgå till ca 3 MSEK och visa nollresultat.

Bublar Group förvärvar Plotagon främst för det strategiskt och kommersiellt intressanta samarbetet med Naver Z och ZEPETO där parterna nu utvecklar en ny app med en skalbar intäktsmodell mot stora volymer av slutanvändare. Vidare ser Bublar strategisk potential i samarbetet med ett stort asiatiskt nätverk inför kommande mobilspelslanseringar. Bublar får genom förvärvet av Plotagon även tillgång till en väl fungerande teknikplattform som kommer att introduceras för fler stora varumärken inom film, tv och spel som vill ge sin ”fan base” möjlighet att skapa och dela egna filmer baserade på deras karaktärer.

Förvärvsvillkor för Plotagon Production AB
Bublar Group förvärvar Plotagon Production AB, som är ett helägt dotterbolag till Plotagon AB, genom apportemission i form av en fast köpeskilling om ca 5,65 miljoner aktier motsvarande ca 15,3 MSEK (Fast Köpeskilling 1) baserat på 20 dagars volymviktad genomsnittskurs (VWAP). Apportemissionen görs med stöd av bemyndigandet från årsstämman 2 april 2020. Vidare utgår en fast villkorad köpeskilling med 10 MSEK (Fast Köpeskilling 2) när appen har lanserats kommersiellt.

Dessutom kan en tilläggsköpeskilling utgå baserat på Plotagons EBITDA-resultat för fyra sammanhängande kvartal inom 1,5 år efter lansering av appen. Tilläggsköpeskillingen beräknas utifrån ett EBITDA-resultat på mellan 4,0-11,0 MSEK och med en multipel på 2,0-6,4 beroende på EBITDA enligt tabell nedan. Tilläggsköpeskilling kan maximalt uppgå till 70 MSEK.

För Köpeskillingen 2 och Tilläggsköpeskilling gäller att Bublar ensidigt kan välja om ersättning ska utgå i aktier eller kontanter. Om ersättning utgår i aktier beräknas antalet på VWAP 20 dagar.

EBITDA-utfall efter kommersiell applansering (MSEK)Tilläggsköpeskilling (MSEK)Multipel
0 - 4,000
4 – 4,990 – 9,990-2,0
5 – 5,9910 – 19,992,0-3,3
6 – 6,9920 – 29,993,3-4,3
7 – 7,9930 – 39,994,3-5,0
8 – 8,9940 – 49,995,0-5,6
9 – 9,9950 – 59,995,6-6,0
10 – 10,9960 – 69,996,0-6,4
≥ 1170max 6,4

Exempel: Skulle Plotagon uppnå 6 MSEK i EBITDA utgår tilläggsköpeskilling på motsvarande 20 MSEK i Bublar-aktier (multipel 3,33) baserat på 20 dagars volymviktad genomsnittskurs för Bublar-aktien vid tidpunkten för tilläggsköpeskilling.

Bublar Group förvärvar Plotagon Production AB inklusive moderbolagets Plotagon ABs immateriella rättigheter, som i samband med transaktionen överlåts från moderbolaget till Plotagon Production AB.

Plotagon AB och dess större aktieägare har lock-up på sitt direkta och indirekta aktieinnehav fram till dess appen lanserats, därefter lock-up på 50% av innehavet i ytterligare 6 månader med en längsta tid för lock-up fram till 30 juni 2022.

Plotagon blir ett helägt bolag inom Bublar Group. Bolaget kommer ingå i koncernens Play-segment tillsammans med spelstudion Virtual Brains som har två mobilspel i produktion: MMORPG Otherworld Heroes och Hello Kitty AR: Kawaii World som baseras på den globalt välkända japanska ikonen och övriga Sanrio-karaktärer.

För mer information kontakta:

Magnus Granqvist, VD Virtual Brains,
email: magnus.granqvist@bublar.com, Telefon: 0733 311 776

Maria A Grimaldi, Koncernchef och VD, Bublar Group,
email: maria.grimaldi@bublar.com Telefon:  070 828 38 34

Filip Grufman, VD Plotagon, email: filip.grufman@plotagon.com
Telefon: 070 852 10 20

Bublar Group
Bublar Group AB (publ) är Nordens ledande noterade bolag inom XR-teknologi och visualisering. Företaget utvecklar produkter och lösningar baserade på avancerad teknologi; Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), VFX produktion, Cinematics, Performance capture & scanning, Digital Humans och Real Time animation.

Koncernen har världsledande bolag som kunder inom TV, film, streaming, spel, industri och e-handel. och industri. I företaget ingår dotterbolagen Goodbye Kansas (inkl Infinite Entertainment), Sayduck, Virtual Brains och Vobling, Bublar har huvudkontor i Stockholm samt kontor i Helsingfors, Manila, London och Los Angeles. Företaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market.

In essence, Bublar Group will change the game. We change how we Work, Shop, and Play

Bolaget har G&W Fondkommission som Certified Adviser, Kungsgatan 3, Stockholm, Stockholm, email: ca@gwkapital.se, tel. 08-503 000 50.
 

 

Source: MFN
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?