Annons
Handelsbanken Finland: Handelsbankens ekonomiska prognos: Recessionen i Finland blir inte så svår
  • Ekonomin i Finland genomgår nu en recession. Recessionen blir ändå inte så svår, utan vi ser en återgång till tillväxt under andra halvåret. Om man ser till hela året 2023 så krymper ekonomin med 0,2 procent. En blygsam tillväxt för investeringarnas del håller den ekonomiska aktiviteten under armarna. Den kraftiga inflationen och ränteuppgången beskär hushållens köpkraft och konsumtion. Den svaga globala tillväxten bromsar upp exporten.
  • Ekonomin piggnar till under år 2024 och då ökar Finlands BNP med 1,0 procent. År 2025 växer den finländska ekonomin med 1,4 procent tack vare exporten och den inhemska efterfrågan.
  • Den exceptionellt höga inflationen i Finland avtar under detta år. Vi räknar med att den landar på 4,8 procent. Nästa år sjunker den till 2,5 procent och till 2,0 procent år 2025. 
  • Den globala ekonomin växer med 2,4 procent i år, nästa år med 2,9 procent och år 2025 med 3,4 procent. Tillväxten bromsas upp av den höga räntenivån och en minskad konsumtion på grund av hög inflation.

En hög inflation, stigande räntor och en allmän osäkerhet har minskat förtroendet hos både företag och hushåll. De ekonomiska utsikterna är nu ganska dystra. Även om den finländska ekonomin går back i år, så utvecklas investeringarna positivt. Läget på arbetsmarknaden är inte heller dåligt och sysselsättningsgraden börjar igen förbättras under år 2024. 

"Vi upplever nu en recession i Finland, men den blir inte så svår. Ekonomin kommer i alla fall att återhämta sig ganska långsamt, för den ekonomiska tillväxten stannar vid en procent nästa år. Ekonomin skulle kräva mera satsningar på produktivitet och sysselsättning, så att inte tillväxten stannar vid 1 procent för flera år framåt", är den prognos Handelsbanken Finlands chefsekonom Timo Hirvonen presenterar.

Inflationen lättar på greppet nästa år

Inflationen börjar avta redan i år. Vi räknar med att inflationen avtar från 7,1 procent senaste år till 4,8 procent detta år.

"Inflationen är hög ännu i början av detta år, men sedan avtar den märkbart. Priset på bränsle upplever ganska snart en årlig prisutveckling med minus förtecken. Också den så kallade baseffekten dämpar upp inflationen", säger Hirvonen. 

Centralbankerna höjer räntorna ännu i början av 2023

För att få bukt med inflationen höjde centralbankerna räntorna märkbart ifjol och nu har inflationen redan tappat fart. Handelsbankens ekonomer tror att centralbankerna kommer att höja räntorna ännu i början av året. Sedan förblir centralbanksräntorna på en stabil nivå. År 2024 kommer man att börja sänka dem igen.

Enligt vår uppfattning kommer Europeiska centralbanken att höja räntorna ytterligare två gånger under första kvartalet 2023. Då stiger inlåningsräntan till tre procent. ECB sänker sina styrräntor första gången under tredje kvartalet 2024. 12 månaders euribor, som är den vanliga räntan för bolån, ligger nu på 3,4 procent.

"En stor del av räntehöjningarna är nu bakom oss. De i Finland som har bolån ska i alla fall vara beredda på att räntorna stiger lite till. Enligt förväntningarna på marknaden kommer 12 månaders euribor att stiga till 3,6 procent under hösten", säger seniorekonom Janne Ronkanen. 

Den ekonomiska prognosen kan läsas i sin helhet i bilagan (på finska).

Titta på direktsändningen av den ekonomiska prognosen onsdagen 25.1 kl. 9:30. I sändningen belyser Timo Hirvonen de ekonomiska utsikterna mer utförligt.

https://handelsbanken.videosync.fi/talousennuste_1-2023/register

Source: Cision
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera