1515
Annons
Footway Group AB: Footway Group lämnar marknadsuppdatering

Footway Group har under inledningen av 2022 upplevt fortsatta störningar i leverantörsledet och en minskad efterfrågan av bolagets produkter. Störningarna och den minskade efterfrågan kommer att påverka försäljning och resultat för det första kvartalet 2022. Footway Group uppskattar att kvartalets försäljning kommer minska med 100 MSEK jämfört med motsvarande kvartal 2021 och att rörelseresultatet (EBITA) minskar med cirka 25 MSEK.

De främsta orsakerna till den minskade efterfrågan är en tillfällig brist av så kallade topprodukter, det vill säga storsäljande och snabbrörliga produkter som bidrar till att driva såväl konverteringsgrad som marknadsföring och försäljning av andra produkter.  En relativt kall vinter har också inneburit ett senare säsongsskifte jämfört med 2021.

Därutöver märks fortsatt negativa effekter av den senaste vågen av Covid-19 och en påverkan av konsumentbeteenden på vissa marknader, delvis driven av en orolig omvärldssituation. Det av Svensk Handel framtagna Stilindex påvisar för januari-februari en nedgång för skor om -12,1 procent jämfört med motsvarande period 2021. Skomarknaden har enligt Stilindex sedan 2019 minskat med 37,6 procent. 

Footway Groups butiker arbetar aktivt med att säkerställa leveranser av toppsäljande produkter på plattformen och räknar med bättre täckning när säsongen skiftar till vår/sommar. Bolaget noterar dock att flertalet av leverantörerna kämpar med både logistik- och produktionsutmaningar, vilket riskerar att få negativ påverkan under hela 2022. Footway Groups övriga datadrivna sortiment är mindre påverkat än de snabbrörliga storsäljande produkterna.

Footway Group har under det senaste året genomfört stora förbättringar i sin plattform vad gäller effektivitet i marknadsföring, produktinformation, betalningslösningar och fraktalternativ. Plattformen är därmed riggad för att bättre kunna hantera marknadsvolatilitet, men kan ännu inte fullt ut kompensera för brist på toppsäljande produkter. Plattformen kommer att fortsätta optimeras under 2022 och Footway Groups planer på fortsatt expansion av såväl produktkategorier som butiker ligger fast.

För att säkerställa utvecklingen i enlighet med bolagets tillväxtplan och förvärvsstrategi har styrelsen, som tidigare kommunicerat, beslutat om en företrädesemission om cirka 150 msek. Bolagets huvudägare har undertecknat teckningsåtaganden om 101 msek.  Emissionen förväntas vara genomförd i början på april. För att möjliggöra för ledande befattningshavare att delta i emissionen utan begränsning har publiceringen av delårsrapporten för det första kvartalet 2022 flyttats till 18 maj 2022.

Source: Cision
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?