1515
Moment Group AB: ÖPPET BREV TILL REGERINGEN: Har ni lämnat oss i sticket?

Det har nu gått nästan fem månader sedan förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer infördes, vilket mer eller mindre innebar ett näringsförbud mot alla oss i upplevelsebranschen. Medan andra länder inför stödpaket, tidsramar och plan för återöppnande av branschen har ni, Sveriges regering, fortfarande inte gett svar på vårt eller våra branschkollegors rop på hjälp.

Pandemin är en svår tid för Sverige på alla plan - för individen, samhället och ekonomin. De flesta branscher har drabbats på ett eller annat sätt. Människor har blivit arbetslösa, och miljonbelopp går förlorade i statskassan. Vi, som bedriver verksamhet inom upplevelseindustrin, var bland de allra första som fick stänga på obestämd tid och som drabbats allra hårdast.

Som regering agerade ni snabbt och konsekvent vid pandemins start vad gäller stödpaket för svenska företag, trots att en stor del av upplevelseindustrin lämnades utanför denna. Men - detta gällde för kvartal två. Vi är nu i kvartal tre och närmar oss med stormsteg en total kollaps i total ovisshet huruvida det kommer nya stödpaket. Många av våra branschkollegor flaggar för att man inte vet hur länge man kan överleva.

Evenemangsbranschen i Sverige omsätter, enligt Oxford Economics, ca 414 miljarder kronor och sysselsätter över 90 000 personer. Vår industri består av ett ekosystem med många yrkeskategorier och näringar som under långa perioder och med stora investeringar underhåller Sverige. Vi är dessutom en viktig motor för andra näringar såsom restaurang, transport och turism. Nu står vi utan jobb och möjlighet till att planera för framtiden. Trots detta kvarstår dyra hyror, stigande personalkostnader och tomma lokaler som snabbt tömmer våra kassor. Av allt att döma verkar vår bransch även bli sist med att öppna upp. Ska vi kunna rädda det som räddas kan, måste vi få stöd - nu. Som politiker behöver ni visa handlingskraft.

Vi ser avundsjukt, men inte missunnsamt, hur våra branschkollegor i andra länder stöttas av sina regeringar för att överleva. Storbritannien skjuter till 18 miljarder kronor i syfte att aktörerna inom kultursektorn bland annat ska kunna arrangera evenemang utomhus eller med tillräcklig social distansering. I Sverige fick kulturrådet 500 miljoner kronor att fördela för att täcka intäktsbortfall. Detta var givetvis varmt välkommet, men väldigt långt ifrån tillräckligt.

Sommaren börjar lida mot sitt slut, men inte pandemin. Många varnar och pratar om en andra våg. Vi fortsätter uppmanas till social distansering, att tvätta händerna, jobba hemifrån och att hålla ut. Men utöver dessa upprepningar ekar det tomt på riktlinjer och en tydlig plan framåt.

Vi anser att vi har visat förståelse, samarbetsvilja och engagemang för den situation vi befinner oss i, samtidigt som vi försöker rädda vår bransch. Vi vill inte fortsätta säga upp våra medarbetare. Vi vill inte skjuta på evenemang och göra besökare besvikna och heller inte kunna stötta och utveckla kulturens fantastiska talanger. Det är nu dags för er, regeringen, att visa handlingskraft.

Vi väntar - fortfarande - svar på hur framtiden kommer se ut, på våra förslag och hur vi ska återstarta branschen. Vårt tålamod börjar ta slut, i takt med våra ekonomiska chanser att överleva. Vi i upplevelsebranschen förtjänar er respekt i form av ett svar som innehåller tidsram, åtgärder och direktiv.

Moment Group AB
Otto Drakenberg
VD/Koncernchef

mail: otto.drakenberg@momentgroup.com
mob: 0708-64 55 04

Source: Cision
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?