1515
Annons
Metacon AB: Metacon levererar milestone och ammoniak cracker-prototyp till Pherousa som möjliggör vätgasbaserad fartygsdrift med nollutsläpp för sjöfartsindustrin

Metacons dotterbolag Helbio har levererat en första "ammoniak cracker"-prototyp enligt plan till det norska företaget Pherousa Green Technologies AS (Pherousa). Samtidigt kommer Metacon genom Helbio att öka sitt aktieinnehav från 5% till 10% i Pherousa. Ammoniak-till-vätgas-effektivitet större än 99,3% uppnåddes oberoende av belastning och vätgasreningsenheten kunde avlägsna 100% av alla ammoniakrester, uppfylla gränsvärdet för NH\3\ enligt ISO 14687: 2019 och möjliggöra matning av en LT PEM-bränslecell.

Pherousa har erhållit exklusiva licensierade rättigheter att marknadsföra ammoniak-till-väte-crackern inom sjöfartssektorn globalt samt nödvändiga immateriella rättigheter från Helbio för ammoniak cracking-teknologin för användning inom samma (maritima) sektor globalt. Metacon har rättigheter att fungera som leverantör av reaktormodulerna (crackers) till Pherousa. Metacon behåller också ensamrätten till denna teknik för produktion av vätgas från ammoniak i alla andra tillämpningar utanför den maritima marknaden, inklusive lagring av vätgas på land.

Behovet av att snabbt förnya alla delar av transportsektorn är enormt och akut för att kunna begränsa den ökade globala uppvärmningen. Beräkningar har visat att om den globala sjöfartsindustrin skulle behandlas som ett land skulle den inta plats nummer sex bland världens största utsläppare av växthusgaser. Därför står sjöfartsnäringen på många platser i världen inför ett snabbt ökande reglerings- skatte- och marknadsdrivet tryck för att fasa ut fossila bränslen.

Ammoniak är intressant i sammanhanget "gröna bränslen" eftersom det är en mycket kapabel, mycket tillgänglig, lätt att göra flytande och icke-explosiv bärare av väte. Ammoniakmolekylen består av en kväveatom och tre väteatomer (NH\3\) och är därmed fri från kol. Av denna anledning pekas ofta ammoniak ut som nyckeln till att möjliggöra en "koldioxidfri ekonomi". Dessutom innehåller ammoniak mer än fyra gånger så mycket vätgas per volymenhet som högkomprimerad vätgas. Det har dock inte varit särskilt lätt rent kemiskt att hitta en lämplig teknisk lösning för att effektivt klyva ammoniakmolekylen för att ge användbar vätgas.

Pherousa inledde därför ett samarbete med Helbio för att konstruera och tillverka ett effektivt proof-of-concept-system för denna klyvning ("cracking"). Det är denna första prototyp under partnerskapet som nu har levererats med mycket lovande resultat. Detta genombrott skulle kunna göra det möjligt för sjöfartsindustrin att använda ammoniak som ett vätgaslagringsmedium på den globala sjöfartsmarknaden, vilket skulle ge branschen en länge eftertraktad framdrivningsteknik med nollutsläpp.

Christer Wikner, President & CEO Metacon sade i en kommentar: "Vi är mycket glada över vårt samarbete och vårt deltagande i Pherousa och den framväxande gröna ammoniakmarknaden. Den ammoniakbaserade vätgasekonomin har stor potential både för utfasning av fossila bränslen inom sjöfarten och för energilagring i allmänhet. Vi ser fram emot att ta nästa steg i uppskalningen mot kommersialisering tillsammans med Pherousa".

Vasilis Besikiotis, CEO Pherousa Green Technologies kommenterade: "Pherousas teknologi för utsläppsfri sjöfart baserad på ammoniak och vätgas kan utgöra den första helt utsläppsfria och genomförbara lösningen i världen för sjöfartssektorn. Vi är mycket glada över att se resultaten och den lovande prestandan hos den första crackern som utvecklats tillsammans med Helbio och vi ser fram emot nästa steg i samarbetet."

Denna information är sådan information som Metacon AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 Maj 2022 kl. 15:30 CEST.

Source: Cision
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?